Нов поглед към инфекциите на пикочните пътища

Нов поглед към инфекциите на пикочните пътища
468×60 – top

Брой 12/2019

Гл. ас. д-р С. Рангелов, д.м.
Катедра спешна медицина, Клиника по урология с андрологична насоченост УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” АД, София, Медицински Университет – София

Въпреки успехите, постигнати през последните години в диагностиката и лечението, инфекциите на пикочните пътища продължават да бъдат една от най-важните теми на съвременната урология и медицината като цяло.
Понятието инфекции на пикочните пътища се разбира като присъствие на някои микроорганизми в пикочните пътища, които обикновено са стерилни. Традиционно инфекциите на пикочните пътища се разделят в зависимост от местоположението на инфекциозния и възпалителен процес – в пикочния мехур (цистит), бъбреците (пиелонефрит), или само в урината (бактериурия), както и от наличието или отсъствието на клинични прояви (симптоматични и безсимптомни инфекции на пикочните пътища). При някои пациенти с нормални пикочни пътища заболяването се счита за неусложнено, докато ако пациентът има функционални или структурни аномалии, инфекциите на пикочните пътища се считат за усложнени (вродени малформации, заболявания на пикочно-половата система, камъни, поставени по някаква причина катетри или стентове и др.).

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom