Мястото на visilife в превенцията и терапията на сърдечносъдовите заболявания

Мястото на visilife в превенцията и терапията на сърдечносъдовите заболявания
468×60 – top

Д-p Хараламби Бенов
Началник отделение по Кардиология, МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, Велико Търново

Според статистика на Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са сериозен здравен проблем и са водеща причина за смъртността в целия свят. Над 17,6 милиона души в света умират всяка година в резултат на сърдечно-съдови заболявания. През следващите 15 години миокардният инфаркт ще запази водещо място сред първите 20 причини за смърт.

Ситуацията в България далеч не е по-различна. По данни на Националния Статистически Институт (НСИ) един от всеки трима българи умира от сърдечно-съдово заболяване, като най-засегнатата възрастова група са хората над 55-годишна възраст, представляващи 90% от случаите, като от тях 52% са жени, а 48% мъже. Статистиката също показва, че се наблюдава притеснителна тенденция на намаляване на годините и че все по-млади хора са застрашени.

Ролята на омега-3 мастните киселини

Омега-3 мастните киселини играят важна роля в сърдечно-съдовото здраве. Те могат да имат както превантивни, така и терапевтични свойства. Консумацията на омега-3 мастни киселини, ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), има много ползи за здравето, включително по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Най-широко разпространените източници на омега-3 мастни киселини са рибеното масло и маслото от ленено семе. Тяхната биохимична формула, капацитет и ефективност са добре проучени от медицината.

Ленено семе – то е източник на алфа-линоленова киселина (ALA), която в човешкия организъм посредством сложни процеси трябва да се превърне в необходимите EPA и DHA. Към днешна дата за лененото семе е потвърдено, че проявява желаните ефекти, само когато е консумирано сурово или под формата на ленено брашно. Екстрахирано до масло то не проявява в достатъчна степен благотворните ефекти на есенциалните полиненаситени омега-3 мастни киселини.

Рибеното масло е богат източник на омега-3 мастни киселини, но малко известен факт е, че в него те са под формата на триглицериди. Триглицеридите се усвояват по-бавно и трудно от човешкия организъм, тъй като процесът е свързан с допълнително метаболитно разграждане. Това е сериозна пречка пред лечението и неговия благоприятен ход, което често е причина лекуващият лекар да не прибегне до предписание на рибено масло.

Масло от крил – омега-3 съдържаща субстанция, добита от скаридообразни същества, обитаващи ледените води на Антарктика.

Въпреки че има сходства, съществуват много разлики между маслото от крил (крил ойл, КО) и рибеното масло. DHA и EPA в маслото от крил са под формата на фосфолипиди. Маслото от крил има особена молекулна структура с EPA и DHA, заемащи двете вериги на мастните киселини на фосфолипидите. Това прави омега-3 в маслото от крил със значително по-голяма бионаличност от рибените масла, тъй като позволява директен вход на EPA и DHA в клетките.

Поради изобилието от фосфолипиди в маслото от крил то преминава през стомаха и се усвоява в тънките черва.

Това обяснява факта, че дори при прием на доза, 12 пъти по-голяма от препоръчителния дневен прием, не е имало съобщения за пациент с регургитация. По този начин се елиминира най-честият страничен ефект на рибените масла – рибният послевкус и честият рефлукс.

Маслото от крил е сравнително нова, но добре проучена субстанция, чиито здравни ефекти върху сърдечно-съдовата дейност са клинично доказани. У нас маслото от крил е достъпно чрез продукта Visilife (Висилайф), който е подходящо дозиран на капсули със съдържание на 500 mg чисто масло от крил във всяка.

Visilife в сравнение с рибеното масло

Доказано е, че маслото от крил (Visilife) намалява нивата на общ холестерол, триглицериди и LDL и повишава нивата на HDL по-ефективно от рибеното масло.

Проведено е 12-седмично, двойно сляпо, рандомизирано проучване за сравнение на масло от крил, рибено масло и плацебо. Изследвани са 120 пациента, които са били от 18 до 85 год. Всички те са били с хиперлипидемия (при нива на холестерола между 194 и 348 mg/dl). Пациентите били разделени на случаен принцип в четири групи:

  • Група А – масло от крил, Visilife (2–3 g веднъж дневно)
  • Група B – масло от крил, Visilife (1–1,5 g веднъж дневно)
  • Група С – рибено масло (3 g веднъж дневно)
  • Група D – плацебо (3 g веднъж дневно)

Вижда се, че в групата на пациентите, които са приемали масло от крил, има сигнификантно намаление на LDL (32%) и 44% увеличение на HDL.

 

 

Visilife в комбинация със статини

Маслото от крил Visilife в комбинация със статини понижава LDL и повишава HDL значително по-добре в сравнение с прием само на статини. Представително изследване, проведено върху пациенти с повишени липидни нива, приемащи статини, са разделени на 2 групи.

  • Група 1 – приема 1–1,5 g масло от крил (Visilife) плюс 10 mg статин (Lipitor или Zocor)
  • Група 2 (контрола) – приема само статин (Lipitor или Zocor)

Комбинираният прием на масло от крил със статини увеличава HDL с 51% и намалява LDL с 37% в сравнение със само 13% увеличение на HDL и 29% намаление на LDL, наблюдавано при пациентите, включени в групата със самостоятелен прием на статини.

visilife

 

Антиоксидантна сила на Visilife

Антиоксидантите също имат отношение към сърдечно-съдовото здраве. Маслото от крил Visilife е естествен и екологично чист омега-3 продукт с мощно антиоксидантно действие. Той е 47 пъти по-силен от рибеното масло и 34 пъти по-силен от коензим Q10.

Технология, осигуряваща по-добро усвояване

Visilife е произведен във Франция по патентованата технология LICAPSТМ за влагане на течни екстракти в твърди желатинови капсули. При този процес се елиминира термичната обработка на активното вещество – маслото от крил. Това позволява полезните му свойства да се запазят в максимална степен и гарантира бързото и пълното му усвояване от организма.

Референции

1. Bunea, Ruxandra, Khassan El Parrah, Luisa Deutsch. Еvaluation of the effects of Krill oil on the clinical course of hyperlipidemia//Alternative medicine review: a journal of clinical therapeutic, 2004; 9/4/,420-428.
2. Prepublication announcement, May 4 2006 /http://www.rejevenation-science.com/holesterole lipids.html/

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom