Новости в лечението на исхемичните мозъчни инсулти

Новости в лечението на исхемичните мозъчни инсулти
468×60 – top

Брой 11/2012

Доц. д-р Б. Герасимов, Д.М.
Ръководител на Центъра за съвременно лечение на болката в МБАЛ „Софиямед”

Супер Спешност! „Златният час” на спасението! Всяка секунда от началото на инсулта умират 32 000 мозъчни клетки! Съвременната наука вече разкри тайната на успешното лечение! Оптималният терапевтичен прозорец за успешно лечение е 3-4.5 часа!
Всяка изгубена минута без правилно лечение е загуба на мозък и на по-добро качество на живот в бъдеще!
Как да познаем мозъчния инсулт и какво трябва да направим веднага, за да бъдем полезни?

Най-революционното постижение на неврологията в последните години е възможността за успешно лечение на исхемичните мозъчни инсулти с ново поколение лекарство, наречено тъканен плазминогенен активатор, чрез което, приложено венозно или директно артериално, се разтварят тромбозите (запушванията) на кръвоносните съдове на мозъка и се възстановява нормалното кръвообращение в засегнатата зона на мозъка. Това води до изчезване на симптомите и излекуване на болните с мозъчен инсулт в първите три часа от възникването на първите симптоми, показващи за драмата в дейността на мозъка и загиването на хиляди и милиони мозъчни клетки и цели области от мозъчните структури поради липсата на кислород и хранителни вещества.

Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 клетки, т.е. за 1 минута около 2 млн. губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, в т.нар. пенамбра, но които все още могат да се възстановят напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение.

Това предопределя понятията „терапевтичен прозорец” до 3-4-5 часа от началото и първия „златен час” за начало на лечението. Това доведе и до съвременния девиз на неврологията: „времето е мозък”, който отразява всички спешни мероприятия за най-бързо и точно диагностициране на инсулта и започване на абсолютно успешно лечение, което до преди няколко години граничеше с фантастиката. Колкото по-рано, след началото на исхемията потече лекарството в кръвта на болния, толкова по-добри и чудесни са лечебните резултати. Всички симптоми, продължили повече от 2 часа, винаги оставят различни трайни последици, които съвременните диагностични методи могат да установят доста точно след инсулта.

Неописуемо е преживяването за всеки съвременен невролог, излекувал успешно поне един болен с мозъчен инсулт чрез този алгоритъм и успял да го върне към нормален живот, напълно здрав и работоспособен. Този метод може, обаче, да се прилага само при исхемични мозъчни инсулти (мозъчни инфаркти), които са около 80%, когато кръвта не може да достигне до крайните разклонения на запушения по различни начини (тромб, ембол, атеросклеротична плака) кръвоносен съд и частта от мозъка, която зависи от този съд, загива до няколко часа. Внимание: при хеморагичните инсулти (вътремозъчни кръвоизливи), които са около 20%, кръвта се излива в самата мозъчна тъкан, вследствие на разкъсване на кръвоносен съд вътре в мозъка и затова този метод е противопоказан и опасен, защото може да увеличи кръвоизлива и да бъде фатално.

Сега вече препоръката на световните капацитети е всички болни с мозъчни инсулти да бъдат транспортирани максимално бързо до най-близката голяма болница, която има доказани възможности за точна диагноза и подготвени специализирани невролози, които могат да лекуват успешно мозъчни инсулти с най-съвременните диагностични и лечебни алгоритми.

Решаващи са три от най-важните фактори: 1. Наличие на съвременна апаратура и клинична лаборатория; 2. Възможности за спешни реанимационни и интензивни лечебни процедури; 3. Постоянно разположение на специализирани и можещи професионални екипи.

Диагнозата на мозъчните инсулти е най-важна за определяне на правилно и успешно лечение на болните в първите часове на инсулта, максимум до 3-4.5-тия час, защото след това промените са значителни и трудно възвратими, а остатъчната инвалидност след спасяването на живота по-често е значителна. Преди да получат мозъчен инсулт, най-често болните имат едно или повече преходни нарушения на мозъчното кръвообращение (транзиторни исхемични атаки – ТИА), на които те и техните близки, най-често не са обърнали достатъчно сериозно внимание.

Запомнете тези много очевидни симптоми, които говорят за проблеми в кръвообращението на определени части на мозъка и за опасност от инсулт:

 • главозамайване,
 • световъртеж,
 • залитане при ходене и дори падане,
 • изтръпване на половината тяло,
 • слабост на ръката и или на крака,
 • промени в говора,
 • промени в гълтането,
 • замъглено или размазано зрение,
 • промени в зрителното поле,
 • двойно виждане,
 • необичайно силно главоболие с гадене и особено с повръщане,
 • силно и рязко начало на главоболието “като удар с чук по главата”,
 • нарушено съзнание,
 • сънливост или унасяне и загуба на съзнание.

Един или няколко от тези симптоми трябва да Ви накарат да подозрете началото на мозъчен инсулт и да повикате спешна помощ. Особено ако се отнася за болни над 50-годишна възраст, с високо кръвно налягане, захарен диабет, наднормено телесно тегло или наличие на подобни на тези симптоми в миналото. Зачестяването на главозамайването и падането, с или без краткотрайна загуба на съзнание, е предпоставка за спешна консултация с най-добрия невролог, който познавате. Всяка година у нас се разболяват около 35-40 000 души от мозъчен инсулт, от които над 7 000 умират от усложненията и последствията от тази изключително неприятна болест. България е на едно от първите места по смъртност от мозъчни инсулти в Европа, които са третата най-честа причина за смърт у нас. В България повече хора умират от мозъчен инсулт, отколкото от инфаркт на сърцето.

Над 120 000 са инвалидите вследствие на преживян вече мозъчен инсулт, освидетелствувани от ТЕЛК и пенсионирани по болест, със или без придружител, който денонощно да се грижи за тях.
Над 90 000 души годишно преживяват преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и над 50% от тях в следващата една или две години ще получат истински инсулт с инвалидизиране или смърт от това.
Общо над 400 000 българи са изправени пред скорошна лична здравна катастрофа, която ще ангажира трайно семейството им и обществото в следващите няколко години, ако не предприемат бързи и навременни мерки за предотвратяване на тази лична, семейна и обществена трагедия.
Съвременната неврология вече е в състояние успешно и много ефективно да намали този риск и да предотврати със сигурност, или да отложи за дълго време драмата на инвалидизирането или смъртта на много голяма част от тези българи, за да могат да се трудят успешно, да живеят пълноценно и щастливо и да радват своите близки и приятели!

Сега вече неврологията е с несравнимо по-големи възможности за успешно лечение на мозъчните инсулти, които са значителен дял от починалите и трайно инвалидизираните в обществото, със загуба на голям финансов и човешки ресурс по всяко време, независимо от моментния възход или падение на обществените ценности и приоритети.
Чудесното при по-голямата част от успешното решаване на този проблем е, че по-високата обща, и в частност здравна култура, е от решаващо значение за намаляване на неблагоприятните последици за отделния индивид, на семейството му и на цялото общество.
Преди да получат мозъчен инсулт най-често болните имат едно или повече преходни нарушения на мозъчното кръвообращение (транзиторни исхемични атаки-ТИА), на които те и техните близки, най-често не са обърнали достатъчно сериозно внимание.

В неврологията абсолютно всеки симптом и синдром (съчетание от няколко симптоми) е важен за точната диагноза и прогноза.
ТИА са едни от най-опасните, но и най-благоприятни за успешна профилактика преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, при които неврологичните симптоми (главозамайване, световъртеж, залитане, падане, прилошавания, смущения в говора, краткотрайна загуба на съзнание, нарушено зрение, двойно виждане, слабост или изтръпване на крайниците и други) изчезват и болните “възстановяват” здравето си в рамките на 24 часа (най-често за 5-20 минути, рядко над един час).
Един или няколко от тези симптоми трябва да Ви накарат да подозрете началото на мозъчен инсулт и да повикате спешна помощ. Особено ако се отнася за болни над 50-годишна възраст, с високо кръвно налягане, захарен диабет, наднормено телесно тегло или наличие на подобни на тези симптоми в миналото.

Запомнете правилото, че всяка „огнищна неврологична симптоматика” (слабост или пареза на крайниците и лицето, двойно виждане, промени в говора, загуба на съзнание или падане), които са продължили повече от 2 часа, вече са предизвикали промени в мозъка, които остават след това като трайни последици (микроинсулти) на различни места в мозъка и винаги вече са опасност от нов инсулт в тази или в друга област на мозъка!

Всеки човек преживял „преходно исхемично нарушение на мозъчното кръвообращение” трябва да е под прякото наблюдение на много опитен и компетентен невролог и да провежда постоянно активна и целенасочена профилактика за недопускане на други такива инциденти, които могат вече да бъдат фатални.
Съвременните нови медикаменти могат сигурно и успешно да променят прогнозата при застрашените (първична профилактика) и преживелите вече (вторична профилактика) мозъчен инсулт при спазване на златните стандарти за профилактика и лечение в неврологията, които в последните няколко години са на границата на мечтата и фантастиката доскоро.

Запомнете, че с подходяща умерена и целесъобразна диета (разнообразна храна, без прекаляване със солта, мазнините, повече течности, повече плодове и зеленчуци, недопускане на преяждане и нормално телесно тегло), ежедневни разходки сред природата, положителна мотивация, добро настроение, не пушене и не злоупотреба с алкохол, можем да си осигурим оптимално функциониращ и здрав мозък.
По-високата обща и здравна култура и несравнимо по-голямата роля на масмедиите и на интернет вече позволява на голяма част от успешните хора да станат още по-сигурни и несравнимо по-здрави!

Профилактиката с новите поколения медикаменти е насочена за недопускане на нов рецидив или по-тежък и фатален мозъчен инсулт.
Когато сте навършили 50 години и почувствате, че имате неблагополучие с оросяването на мозъка (разсеяност, забравяне, отпадналост, намалена работоспособност, депресия, промени в зрението, бъркане на думи и ориентация, сънливост, безсъние, главоболие, залитане и нестабилност при ходене или при физически усилия) винаги търсете и второ мнение от по-добър и по-подготвен невролог, за да изградите заедно с него най-добрия за Вас, начин на живот и да уточните най-важните, за Вас рискови фактори, които са различни за различните хора и за различните възрасти, защото науката се развива изключително бързо и последните новости може да са убегнали от вниманието на Вашия доверен невролог.

 

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom