Повишаване ефективността и поносимостта при ваксиниране

Повишаване ефективността и поносимостта при ваксиниране
468×60 – top

Брой 9/2019

Проф. д-р В. Недкова
Началник клиника по педиатрия, УМБАЛ „Г. Странски” – Плевен

Развитието на термина „ваксина” в съвременната медицина обобщава всички биологични продукти – антигени, продуцирани от живи или модифицирани микроорганизми, които повишават имунитета на макроорганизма срещу определени заболявания. Глобалният резултат от приложението на ваксините е намаляване на човешката смъртност, като в този аспект ваксинирането е на второ място след осигуряването на безопасна питейна вода.

Още в 1920 г. ветеринарният лекар Гастон Рамон забелязва, че добавянето на някои вещества, например алуминиеви соли, към ваксините повишава тяхната ефективност. Оттогава адювантите се превръщат във все по-безценен компонент в полето на ваксинологията. Адювантите, макар и често да не са имуногенни сами по себе си, служат за повишаване на имунния отговор на ваксината, като по този начин намаляват необходимата доза от дадената ваксина и удължават имунологичната памет. Съвременните изследвания демонстрират, че субстанциите, надеждни като адюванти, имат терапевтична ефективност и като имуномодулация чрез индуциране на подходящ имунен отговор.

Използването на имуномодулатори за профилактика и лечение на инфекции е съвременна тенденция както за повишаване ефективността и поносимостта при ваксиниране и за предотвратяване на боледуване, така и за намаляване на антибиотичната резистентност.

КупиАбонамент

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom