Приложение на FUCIDIN и FUCIDIN H cream в дерматологичната практика

Приложение на FUCIDIN и FUCIDIN H cream в дерматологичната практика
468×60 – top

Брой 9/2010

Д-р З. Демерджиева, д.м.н.
Началник на дерматологична клиника, болница Токуда – София

Активното вещество във Fucidin Cream е фусидова киселина, която се произвежда от гъбичка Fusidium coccineum, с основна активност срещу стафилококовите инфекции и erythrasma. Фусидовата киселина въздейства върху бактериалната клетка, като блокира продукцията на основни протеини, необходими за растежа, развитието и размножаването на бактериите.

Препаратът е доказал ефективността си при лечение на бактериални инфекции, причинени от чувствителни на фусидовата киселина микроорганизми – като импетиго контагиоза, импетиго булоза, паронихия, възпаления на космените фоликули (sycosis).

Удачно е Fucidin да се прилага за профилактика на вторично инфектиране при Laser – манипулации, постоперативни рани, както и при венозни и артериални улкуси. Целулит и еризипел също са показани за локално лечение с FUCIDIN, но тъй като това са инфекции, засягащи дълбоките слоеве обикновено локалната терапия се комбинира и с парентерална.

Важно е да знаем, че парентералният антибиотик никога не трябва да бъде идентичен с локалния. По този начин се предотвратява възможността за развитие на резистентност към бактериите, причинили съответната инфекция.

Допълнителни показания за приложение на FUCIDIN:

– лечение на дерматити и екземи, вторично инфектирани, поради наличието на интензивен сърбеж и екскориации, които са входна врата за най-разнообразни бактериални видове;
– FUCIDIN се смята за локален антибиотик на първи избор при труднолечимата анаеробна инфекция pitted keratolysis. Учудващо е колко малко са публикациите за тази индикация на крема.
Основното преимущество на FUCIDIN е, че той прониква и през гнойната колекция на фурункули, карбункули, абсцеси, дълбоки и повърхностни фоликулитни лезии, като директно потиска развитието на бактериите, които ги индуцират.

Приложение

FUCIDIN може да се използва 2-3 пъти дневно под формата на локални апликации върху засегнатите кожни повърхности. Ако до 3-4 дни не се появи подобрение, или дори настъпи влошаване на симптоматиката (резистентност!!!), лекуващият лекар веднага трябва да бъде уведомен и след направена антибиотикограма да се пристъпи към перорално или парентерално приложение на антибиотик като допълнение към локалната терапия или независимо от нея.
Свръхчувствителност към FUCIDIN се наблюдава изключително рядко, но е възможно да се развие резистентност към определени бактериални щамове. При развитие на свръхчувствителност се наблюдават следните симптоми: лека иритация на мястото на апликацията; оточност и сърбеж. Болка може да се появи само при условие,че кремът се нанася върху дъното на дълбоки улкуси.
Противопоказано е приложението на крема при инфекции, причинени от Pseudomonas aeroginosa.

Fucidin H cream

Fucidin H cream има две активни съставки – fusidic acid и hydrocortisone acetate. Антибиотикът във Fucidin H е Fucidin – най- надежднияj и безопасен локален антибиотик. Hydrocortisone acetate е представител на стероидните производни, които повлияват процесите на възпаление. Хидрокортизонът е абсолютно идентичен с натуралния кортизол и се използва за редуциране процесите на възпаление на кожата. По отношение на своята потентност хидрокортизонът се класифицира като лек кортикостероид. Комбинацията антибиотик – стероид във Fucidin H осигурява бързо и цялостно лечение на всички видове екземи.

Приложение

Fucidin H е успешен при лечение на екземи или дерматити със суперпонирана бактериална инфекция, усложняваща имунологичния отговор на клетъчния състав на епидермиса и дермата. Кортизонът блокира възпалението, а фусидовата киселина повлиява инфекцията.
Тъй като е крем, Fucidin H може да се прилага при инфекции, засягащи кожните гънки и лицето/козметично подходящ/ и върху мокрещи лезии.
Fucidin H е подходящ за лечение на атопичен дерматит при деца и възрастни. Прилага се 2-3 пъти дневно върху засегнатите участъци 7 до 10 дни.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom