Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      • Лекари убийци в България няма: БЛС за починалите деца от Пловдив и Ботевград
      • 5 май – Световен ден на хигиената на ръцете
      В къщи / Природата учи / Храни, съдържащи пробиотици – културата на всяка страна

      Храни, съдържащи пробиотици – културата на всяка страна

      отGP News публикувано на 02.07.201413.09.2022 Природата учи

      Брой 7/2014

      Днес пробиотични продукти могат да се намерят във всяка аптека, но още от дълбока древност хората са използвали храни, подложени на ферментация, с цел тяхното по-продължително съхранение. Именно тези храни са богат източник на пробиотици.

      страна храна пробиотици ползи
      Много
      страни

      Кисело
      зеле

      Кисели
      краставички

      Маслини

      Lactobacillus

      brevis

      и

      Lactobacillus

      plantarum
      Богато
      на витамини В и особено В12, витамин С
      и К, калций, магнезий, желязо, калий,
      мед и манган
      Много
      страни
      Сирене
      Гауда, Чедар, Пармезан
      Bifidobacterium,
      Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. paracasei
      или
      L. rhamnosus
      Богати
      на калций, магнезий, цинк, селен, фосфор,
      витамин А и К2
      България
      и много страни
      Кисело
      мляко
      Lactobacillus
      delbrueckii

      subsp.
      bulgaricus
      и
      Streptococcus
      thermophilus
      Богато
      на протеини, калций, витамини В
      Русия,
      Финландия, Унгария, Норвегия, Полша,
      Украйна
      Кефир Lactobacillus
      kefiranofaciens
      и
      Lactobacillus delbrueckii
      ,
      и Saccharomyces kefir
      Богато
      на витамини А, В, Д и К, калций, протеини
      (вкл. всичките 8 есенциални аминокиселини);
      подходящ за хора с лактозна непоносимост
      Япония Мисо
      Lactobacillus
      acidophilus
      ,
      Aspergillus
      oryzae
      ,
      Tetragenococcus
      halophilus
      Богато
      на цинк, мед, манган, калций, желязо,
      калий, витамини В, Е, К, холин и лецитин
      Комбуча Acetobacter
      xylinum
      ,
      Saccharomyces
      cerevisiae
      ,
      Brettanomyces
      bruxellensis
      ,
      Candida
      stellata
      ,
      Schizosaccharomyces
      pombe
      ,
      Torulaspora
      delbrueckii
      ,
      и
      Zygosaccharomyces
      bailii
      Богата
      на аминокиселини, антиоксиданти,
      глюкуронова киселина, микроелементи,
      витамини В
      Натто Bacillus
      subtilis
      Богато
      на протеини; съдържа наттокиназа,
      ензим намаляващ съсирваемостта на
      кръвта
      Азия Якулт Lactobacillus
      casei Shirota,
      Bifidobacterium
      breve
      Един
      от най-богатите източници на пробиотици
      Кимчи Lactobacillus
      kimchi
      Богато
      на калций, желязо, витамини А, В, С,
      бета-каротен
      Испания Мляко
      от ферментирали бадеми, лешници,
      овесени ядки, кокос
      L.
      rhamnosus, L. plantarum, L. delbrueckii subs. bulgaricus, S.
      thermophilus, B. bifidum
      или
      B. longum
      Богато
      на калций, витамини В и Е, калий, фолиева
      киселина
      Индонезия Темпе Rhizopus
      oligosporus
      Богато
      на манган, мед, протеини, фосфор,
      магнезий и витамин В12
      Пребиотици Мед,
      банани, овесени ядки, червено вино,
      аспарагус, артишок, бобови, чесън, лук
      Повишават
      продукцията на пробиотици в червата

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Акриламид
      СледващаПродължаване
      Прониквателна способност на локалните дерматологични комбинации антибиотик и стероид
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене