Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Областните болници канят младите лекари на работа с добра заплата и придобивки
      • СЛК подписа меморандум за обучения на млади лекари в Барселона
      • ЕMA одобри под условие ново лекарство за неврофиброматоза тип 1
      • БЛС: НЗОК да плаща за биомаркерите, но не от лекарските заплати
      • Разширяват възможностите за домашно лечение за псориазис и гноен хидраденит
      В къщи / Природата учи / Акриламид

      Акриламид

      отGP News публикувано на 12.06.201413.09.2022 Природата учи

      Брой 6/2014

      През 2002 година е открито, че в ядките се съдържа аминокиселината аспарагин, която при печене се превръща в акриламид. Установяването на потенциалните генотоксични и канцерогенни свойства на това химично съединение, предизвиква сериозна обществена загриженост с оглед на потенциалния риск за здравето на хората. Акриламид се използва в производството на полиакриламид, който намира широко приложение в химическата, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, както и в козметиката. Източник на акриламид е и цигарения дим.

      Съдържание на аминокиселината аспарагин в някои хранителни продукти:

      • 75 – 2200 mg/kg в брашното
      • 50 – 1400 mg/kg в овесените ядки
      • 70 – 3000 mg/kg в царевицата
      • 319 – 880 mg/kg в пшеницата
      • 15 – 25 mg/kg в ориза

      Дефицитът на сяра, както и повишените нива на нитрати в почвата повишават нивата на аспарагин в зърнените култури.

      Акриламид се образува и при високотемпературна обработка на въглехидрати (над 120 градуса и ниска влажност), като пържене, печене, тостер и грил. Акриламид се открива в редица храни, приготвени промишлено, в общественото хранене, както и в домашни условия. Нивата на прием на акриламид, установени при деца от 1 до 10 годишна възраст, значително надвишават тези при възрастни. Съдържанието на акриламид е значително в продукти, които редовно се консумират от децата – чипс, пържени картофи, хляб, зърнени закуски, крекери, солети, бисквити. Прибавянето на джинджифил, мед и кардамон в тестото за бисквити, повишава количеството на акриламид. Прибавянето на амонячна сода също повишава нивата на акриламид в крайния продукт.

      Съдържание на акриламид в някои продукти:

      • Пържени картофи, големи – акриламид 59-82 mcg*
      • Пикантни картофи, големи – акриламид 52 mcg
      • Картофени чипсове – акриламид 25 mcg
      • Царевичен чипс – акриламид 11 mcg
      • Варени картофи – акриламид по-малко от 3 mcg
      • Вода – акриламид 0.12 mcg (това е безопасен лимит поставен от Агенцията по опазване на околната среда EPA)

      *Количеството на акриламид, намиращо се в една голяма порция пържени картофи в ресторант за бързо хранене, е поне 300 пъти повече от това, което EPA разрешава като количество в чаша питейна вода.

      Поради големия брой термични обработки кафето е потенциален източник на акриламид. В зависимост от възрастта на населението, хранителните навици и предпочитания начин на обработка приносът към експозицията на акриламид чрез кафе може да достигне близо 40%. Засега единствено е установено, че ако кафето се съхранява по-дълго време в затворен контейнер, количеството на акриламид намалява с времето. Заместителите на кафето и картофеният чипс съдържат най-много акриламид – съответно 3976 и 4804 mcg/kg.

      Препоръки за намаляване нивата на акриламид

      • Нивата на акриламид могат да се понижат като храните се подлагат на печене при по-ниска температура за по-дълго време.
      • Да се увеличи времето на втасване на тестените изделия.
      • Изплакване на нарязаните картофи с топла/гореща вода.
      • Съхранение на нарязаните картофи при температура над 6 С.
      • Пълнозърнестото брашно съдържа повече акриламид!

      Важно е да се знае, че акриламид се образува при висока температура и ниска влажност!

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Локално приложение на епителизиращи средства, антибиотици и кортикостероиди
      СледващаПродължаване
      Храни, съдържащи пробиотици – културата на всяка страна
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене