При първи симптоми на грип и настинка използвайте Gripolek

При първи симптоми на грип и настинка използвайте Gripolek
468×60 – top

Брой 1/2011

Д-р Николина Иванова,
завеждащ УНГ кабинет при МИ на МВР МС -Пловдив

Повишена температура, суха кашлица, драскане в гърлото, запушен нос, водниста хрема, обща слабост – така обикновено се описват симптомите на инфекцията на горните дихателни пътища. Тя представлява без съмнение най-често диагностицираната болест на дихателната система, лекувана в извън болнични условия. Днес все още настинката (простудата) повсеместно се бърка с грипа. Между тези заболявания обаче с изключение на някои сходни симптоми и начини на заразяване има съществени разлики.

Грипът е специфично остро вирусно заболяване на дихателната система, което се проявява през зимния сезон, обикновено под формата на епидемични взривове, епидемии и пандемии. Характеризира се с остро начало, висока температура, кашлица, главоболие, отпадналост и възпаление на лигавиците на дихателните пътища.

Етиология

Грипът се предизвиква от грипните вируси, принадлежащи към семейство Orthomyxoviridae. Според тяхното белтъчно съдържание те се подразделят на три рода – А, B и C. Тип А се намира в различни животни и птици. Тип B основно циркулира у хората. Тип C причинява само леки респираторни инфекции, но не и епидемии. Тип А грипен вирус се подразделя на няколко групи, в зависимост от два повърхностни протеина: HA и NA. Няма подвидове за B и C. Характерна особеност за грипните вируси е голямата им изменчивост.
Основният път на предаване на инфекцията е въздушно-капков, но е възможно и чрез инфектирани повърхности. Вирусите попадат по ръцете, а оттам във носа и гърлото.

Клиника

Инкубационният период е от 1 до 4 – 5 дни. През този период инфектираният пациент може да пренесе инфекцията към други хора, както и 3 – 4 дни след изчезването на симптомите. Обикновено началото е внезапно и включва:

– силна обща отпадналост;
– рязка повишена температура до 38-40 градуса;
– главоболие;
– втрисане и болки по мускулите и ставите.

От 2 – 3 ден се появяват катарални симптоми:

– запушен нос, хрема, кихане;
– зачервено гърло и неприятно усещане;
– суха, дразнеща кашлица;
– очни симптоми – болки, фотофобия, сълзотечение

В зависимост от възрастовата група на болния тези типични симптоми могат да варират. Например малките деца лесно могат да загубят съзнание. Има висок фебрилитет, който често се съпровожда с гърчове. При около 40% от случаите се добавят гадене, повръщане, коремни болки и разстройство. Хората от третата възраст много по-често са застрашени от сериозни усложнения (поради отслабената имунна система).

При същинско грипно заболяване инфлуенца вирусите отслабват защитните сили на организма до такава степен, че други причинители – например бактериите, атакуват увредените лигавици. Тогава може да се стигне до опасни усложнения:

– възпаление на гърлото (стоматити, тонзилофарингити);
– възпаление на синусите (синуити);
– възпаление на ушите (отити);
– възпаление на бронхите и белия дроб (бронхити, грипна пневмония и вторична бактериална пневмония).

При деца може да се развие:

– Reye’s syndrome – започва с гадене и повръщане и може да се стигне до делир;
– круп (остър ларинготрахеобронхит).

Извънреспираторни усложнения:

– сърдечносъдови усложнения (миокардит, перикардит до сърдечна недостатъчност);
– усложнения от страна на ЦНС (менингит, енцефалопатия, енцефалит);
– миозит и имуноглобинурия – болезнени мускули на крайниците и повишена серумна креатинфосфокиназа (СРК);
– усложнения от страна на бъбреците (цистопиелит, гломерулонефрит, пиелонефрит).

Без съмнение пациентите с хронични заболявания като бронхиална астма, ХОББ, сърдечна недостатъчност, диабет и други би трябвало да са податливи на инфекция и да развият по-тежко едно грипно заболяване.

Настинката (простудата) е остра неспецифична, преминаваща с невисока температура (до 38 градуса) инфекция на дихателната система, която се характеризира с възпаление на част или на целите дихателни пътища, включващи носа, синусите, гърлото, ларинкса и често пъти трахеята и бронхите. Тя е по-честа през есента и зимата. Въпреки името си охлаждането на организма не винаги е непосредствената причина за простудата. Най-чест причинител са риновирусите (30 – 50%), но тя може да бъде причинена и от 200 други вируси, например по-редките адено- или коронавируси. Инкубационният период е кратък (1 – 3 дни).
Вирусите могат да попаднат в горните дихателни пътища по различни начини. Най-често се пренасят по въздушно-капков път или чрез самозаразяване, например при здрависване с болен или пипане на общоизползвани предмети и след това докосване на носа или очите.

Клиника

Симптомите, свързани с простудата са познати на всички ни:

– драскане в гърлото;
– кихане, запушен нос, водниста хрема;
– суха кашлица;
– невисока температура (до 38 градуса).

В повечето случаи тези оплаквания отшумяват след 3 – 7 дни без особени усложнения. Настинката (простудата) обаче не бива да се подценява. Нека не забравяме, че всяка една инфекция отслабва имунитета.

Специфични методи за борба с вирусите

Особено опасни са вирусите, които изваждат от строя и правят небоеспособна самата имунна система и по този начин лишават организма от защитните й функции. Например – грипният вирус, който е представен от над 200 вирусни разновидности (щамове). Това обяснява защо можете да продължавате да боледувате от простудни заболявания, дори и да ви е била направена грипна ваксина. Поради факта че грипните вируси постоянно се видоизменят, всяка година се разработват нови ваксини, според препоръките на Световната здравна организация. Лечението на пациент, който вече е развил симптомите на грип, със специфични антивирусни средства продължава да е дискусионен проблем. Използват се две групи медикаменти: адамантинови производни – Амантадин и Ремантадин и невраминидазни инхибитори – Тамифлу или Реленца. Те са много добри профилактични агенти по време на епидемия, но при дългото им приемане има проблеми. Има данни, че тяхната употреба води до по-леко заболяване и намаляване на компликациите. Може обаче да се развие резистентност към тези медикаменти.

Неспецифични мерки за борба с грипа и настинка

Не съществува специфично лечение срещу грипния вирус. Лекуват се единствено симптомите на грипа и настинката.
Основната сила, която може да противодейства на атаките на вирусите, е силната имунна система на организма. Към методите за поддържане и общо подсилване на организма и имунната система спадат:

– съобразен начин на живот (редуциране на стреса, много движение, достатъчен сън);
– рационално хранене (отказване от алкохол и цигари, консумиране на растителни мазнини, риба, много течности, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци);
– закалителни процедури (контрастни душове сауна и други);
– избягване на физическо и психическо изтощение;
– приемане на достатъчно мултивитамини и антиоксиданти;
– редовно приемане на имуностимулатори – като препаратите на фирма Борола – Фамилия Имунобор (Имунобор, Имунобор Бронхо, Имунобор Кидс, Имунобор Биотик, Имунобор Уро, Неостат, Имуфлам).

Имуностимулацията потенцира неспецифичните и специфични имунологични реакции към различни патогени (вируси, бактерии и паразити). Помага на организма да се пребори сам със заболяванията, стимулира естествените защитни сили и увеличава устойчивостта към инфекции.

Фамилия Имунобор се прилага за профилактика, по време на боледуване и във възстановителния период. При грип и настинка използването на ваксини и медикаменти трябва да бъде под строг лекарски контрол. При заразяването с грипен вирус не пийте антибиотици! Те не помагат срещу вируси и могат допълнително да отслабят имунната система. Само при установяване на бактериална инфекция лекар може да назначи подходяща антибиотична терапия. Продуктите на фирма Борола се грижат за нашия организъм с всички важни вещества, необходими за здрава и силна имунна система.

Още при първи симптоми на грип и настинка използвайте Gripolek.

Това е природен продукт, който съдържа:

Естер-С (Буфериран витамин C) 150 mg
Цитрусови биофлавоноиди 25 mg
Метилсулфонилметан (МСМ) 800 mg
Тиамин 3 mg
Рибофлавин 2,5 mg
Ниацин (никотинамид) 10 mg NE
Пантотенова киселина 10 mg

Буферираният витамин C (Естер-C) заедно с цитрусови биофлавоноиди:
– активира имунната система чрез засилване на двете фази на имунния отговор – бърза (клетъчен имунитет) и последваща бавна – хуморален имунитет. Клетъчният имунитет се изразява в агресивно действие на собствените клетки (Т-лимфоцити, макрофаги и клетки – естествени убийци), които прихващат и дезинтегрират инфекциозните агенти. Хуморалният имунитет представлява последващ етап, при който от самите Т-лимфоцити се произвеждат пептидни вериги – антитела, които ги унищожават;
– буферираният витамин C за разлика от обикновения витамин C е неутрален и помага за поддържане на добра чревна флора, лесно се усвоява и задържа от организма;
– подпомага алкално-киселинното равновесие в организма и възстановява витаминния дефицит;
– повишава естествената защита на организма срещу свободни радикали и токсини и осигурява добра антиоксидантна защита.
– Естер-C е уникален и затова има патентна защита.
– Цитрусовите биофлавоноиди подсилват организма и удължават действието на витамин C.

Метилсуфонилметан (MCM)

Той е естествено съществуващо сярно съединение, което подпомага защитата на клетките, прочиства организма от токсини.
Повлиява бързо болката при пациенти с мускулни и ставни болки.
Подтиква по-бързия възстановителен процес след прекарано заболяване.
Помага при състояние на обща умора и отпадналост.
Добавянето на Естер-C потенцира действието на МСМ.

Тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина

Тези витамини от група B:
засилват отбранителните сили на организма при грип и настинка;
помагат при инфекции и при възстановяване от болест;
увеличават силата и трудоспособността;
намаляват стреса, напрежението и безсънието;
усилват имунитета и жизнеността на организма;
снабдяват организма с енергия.

Показания за приложения на Gripolek
1. Грип и грипоподобни състояния.
2. Настинка (простуда).
3. Заболяване на дихателната система (остри и хронични инфекции, алергии).
4. При ежедневни психически и физически натоварвания.
5. При хора със отслабен имунитет.
6. Преди, по време и след антибиотична терапия.
Природният продукт Gripolek е показан при тези заболявания, защото повлиява болковия синдром, интоксикацията, оксидативния стрес, алкално-киселинното равновесие и имунитета.

Как да приемаме Gripolek?
При възрастни и деца над 12-годишна възраст – 3×1 капсула дневно след храна. При деца до 12 години – 2×1 капсула. Приема се минимум 5 дни или до отзвучаване на симптомите. Ефектът на терапията се състои в намаляване тежестта на симптомите и продължителността на боледуване.
За получаване на максимален ефект – комбинирайте с Фамилия Имунобор.
Gripolek е природен продукт и е практически безвреден. За разлика от него синтетичните лекарства често водят до нежелани ефекти. Няма противопоказания. Има много добра поносимост и при продължителна употреба.

Заключение
За да устоите на непрестанните вирусни атаки през есента и зимата, решаваща роля играе силната имунна система на организма. С продуктите на Фирма Борола – Gripolek и Фамилия Имунобор се предлага бърза и ефективна помощ.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom