Хиалурихт в кожната практика

Хиалурихт в кожната практика
468×60 – top

Брой 2/2000

Доц. М. Трашлиева

Застаряването на населението, все no-заседналият начин на живот, пътно-транспортните и битовите травми заедно с някои генетични фактори водят до увеличаване броя на пациентите с атонични и декубитални язви. При всеки отделен случай терапевтичният ефект изисква значителни разходи, време, третиране и търпение както от страна на лекаря, така и от па­циента.

В дерматологичната клиника на ВМИ Плевен проведохме клинично наблюдение върху болни с атонични язви от съдов произход на долните крайници, както и с декубитални язви, локализирани в regio sacralis, резултатите от което изнесохме на симпозиу­ма в Анталия, Турция. Наблюдаваните болни бяха на средна възраст 65 г. Продължителността на заболяването варираше от 1 до 15 месеца, а повърхността на засегнатите зони от 5 до 15 кв. см.

Какъв е нашият клиничен опит по отношение на терапевтичния ефект на разтвор от Хиалурихт, производство на унгарската фармацевтична фирма Gedeon Richter. Разтворът е сте­рилен, с pH 5-6, чиято активна съставка е 20,5тд цинков хиалуронат в 10т1 разтвор, съдържащ Kulium-сорбат и сорбитол и стимулиращ епителизацията. След почистване на некротичните маси и бактериално саниране на язвите се пристъпва към стимулиране на процеса на спонтанното (естествено) възстановяване фибробластно действие и клетъчен химиотаксис с цел да се ускори образуването на колагенови структури и затварянето на
дефекта (раната).

Обработката на язвите се извършва ежедневно с обхващане на цялата ранева повърхност, след което се бинтова със сте­рилен бинт. Лечението е с продължителност 4 седмици и клинично се манифестира със значително намаляване на раневата лезия и много добро епителизиране на улцерозната повърхност. Едновременно с тоба изчезват и болковите оплаквания на пациен­та.

Изхождайки от нашите клинични наблюдения няма съмнение, че Хиалурихт ускорява по физиологи­чен път заздравяването на ато­ничните язви, намалява soreness на раните и не уврежда подлежащите тъкани. в зависимост от общото състояние на болния ле­чението може да се провежда в стационарни, амбулатории или домашни условия.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom