Храни, съдържащи пробиотици – културата на всяка страна

Храни, съдържащи пробиотици – културата на всяка страна
468×60 – top

Брой 7/2014

Днес пробиотични продукти могат да се намерят във всяка аптека, но още от дълбока древност хората са използвали храни, подложени на ферментация, с цел тяхното по-продължително съхранение. Именно тези храни са богат източник на пробиотици.

страна храна пробиотици ползи
Много
страни

Кисело
зеле

Кисели
краставички

Маслини

Lactobacillus

brevis

и

Lactobacillus

plantarum
Богато
на витамини В и особено В12, витамин С
и К, калций, магнезий, желязо, калий,
мед и манган
Много
страни
Сирене
Гауда, Чедар, Пармезан
Bifidobacterium,
Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. paracasei
или
L. rhamnosus
Богати
на калций, магнезий, цинк, селен, фосфор,
витамин А и К2
България
и много страни
Кисело
мляко
Lactobacillus
delbrueckii

subsp.
bulgaricus
и
Streptococcus
thermophilus
Богато
на протеини, калций, витамини В
Русия,
Финландия, Унгария, Норвегия, Полша,
Украйна
Кефир Lactobacillus
kefiranofaciens
и
Lactobacillus delbrueckii
,
и Saccharomyces kefir
Богато
на витамини А, В, Д и К, калций, протеини
(вкл. всичките 8 есенциални аминокиселини);
подходящ за хора с лактозна непоносимост
Япония Мисо
Lactobacillus
acidophilus
,
Aspergillus
oryzae
,
Tetragenococcus
halophilus
Богато
на цинк, мед, манган, калций, желязо,
калий, витамини В, Е, К, холин и лецитин
Комбуча Acetobacter
xylinum
,
Saccharomyces
cerevisiae
,
Brettanomyces
bruxellensis
,
Candida
stellata
,
Schizosaccharomyces
pombe
,
Torulaspora
delbrueckii
,
и
Zygosaccharomyces
bailii
Богата
на аминокиселини, антиоксиданти,
глюкуронова киселина, микроелементи,
витамини В
Натто Bacillus
subtilis
Богато
на протеини; съдържа наттокиназа,
ензим намаляващ съсирваемостта на
кръвта
Азия Якулт Lactobacillus
casei Shirota,
Bifidobacterium
breve
Един
от най-богатите източници на пробиотици
Кимчи Lactobacillus
kimchi
Богато
на калций, желязо, витамини А, В, С,
бета-каротен
Испания Мляко
от ферментирали бадеми, лешници,
овесени ядки, кокос
L.
rhamnosus, L. plantarum, L. delbrueckii subs. bulgaricus, S.
thermophilus, B. bifidum
или
B. longum
Богато
на калций, витамини В и Е, калий, фолиева
киселина
Индонезия Темпе Rhizopus
oligosporus
Богато
на манган, мед, протеини, фосфор,
магнезий и витамин В12
Пребиотици Мед,
банани, овесени ядки, червено вино,
аспарагус, артишок, бобови, чесън, лук
Повишават
продукцията на пробиотици в червата

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom