Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Алергология / Хранителна алергия

      Хранителна алергия

      отGP News публикувано на 01.02.200719.09.2022 Алергология

      Брой 2/2007

      Д-р Хилда Кадиян
      Българсна асоциация „Хронични възпалителни чревни заболявания“^

      Храните могат да бъдат причина за токсични и нетоксични реакции. Токсичните реак­ции засягат всички, докато нетоксичните се развиват само при чувствителни индивиди. Имунно-медиираните нетоксични реакции се означават като хранителна алергия. Хранителната алергия не е идентична с непоносимост към храни, която е резултат на неимунно-медиирани странични реакции.
      Хранителната алергия се съчетава с имуноглобулин Е. Според патогенетичните механизми, по които се развива, хранителната алергия се класифицира както следва:

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Проявите на хранителна алергия са разнообраз­ни. През 1995 г. ЕВропейската академия по алергология ги класифицира както следва1:
      Генерализирана реакция
      ♦ Анафилаксия

      Респираторни реакции
      ♦ Астма
      ♦ Риноконюнктивит
      ♦ Едем на ларингса

      Кожни реакции
      ♦ Дерматитис херпетиформис
      ♦ Уртикариална ангиоедема
      ♦ Атопичен дерматит

      Специфични гастроинтестинални прояви
      ♦ Орални алергични прояви
      ♦ Гастроинтестинална анафилаксия
      ♦ Алергичен еозинофилен гастроентерит
      ♦ Белтъчно-индуциран проктоколит
      ♦ Белтъчно-индуцирана ентеропатия
      ♦ Белтъчно-индуциран ентероколитен синдром
      ♦ Целиакия

      Около 20-30 % от общата популация страда от различни прояви на хранителна алергия, които са no-чести при деца. Като най-чести алергени се посочват: яйца, мляко, соя, фъстъци, риба, жито и др.3’5’7.

      Патофизиология
      Нормалният имунен отговор към приетата храна води до развитие на орален толеранс. Хората изравотват толеранс към хранителните протеини с течение на Времето. Нарушение в развитието на оралния толеранс се наблюдава в ранно детство, когато, поради незрялост на имунните механизми, се развива IgE чувствителност към хранителни белтъци. Обаче и пациенти с респираторна алергия към полени могат да образуват IgE антитела към хранителни протеини. Последните, поради хомоложност в молекулярната структура, могат да реагират кръстосано с респираторни полен-алергени. Така се образуват големи количества хранително-специфични IgE антитела, които имат Висок афинитет за свързване с рецепторите на мастоцитите и базофилите и по-малък с рецепторите върху макрофаги, моноцити, лимфоцити, еозинофили и тромбоцити.

      След пенетрация на мукозните бариери, хра­нителните алергени се свързват към IgE антителата на мастоцитите или базофилите, в резул­тат на което се отделят медиатори като хистамин, простагландини и левкотриени. Последните индуцират контракция на гладката мускулату­ра, повишена секреция на мукус и вазодилата­ция, т.е. развива се реакция на незававна хиперсенсибилизация. Същевремено, по неточно изяснен патогенетичен механизъм, може да се развие не lgE-медиирана реакция на хранителна сенсиби­лизация. Допуска се въвличане на антиген-представящи клетки или Т-лимфоцити, които отделят цитокини. Така, предполага се, че антиген-антитяло комплексите и клетъчно-медиираните реак­ции са отговорни за последващите прояви5.

      Клиника
      Симптомите Варират от остра уртикария до фатална анафилаксия. Гастроинтестиналните прояби са разнообразни: гадене, повръщане, коремни болки, метеоризъм, орофарингеален пруритус и др. След прием на хранителен алерген, чрез фГС се установява хиперемия на лигавицата, едем и петехии, които предизвикват стомашна хипотония, пилороспазъм и промяна на чревната перисталтика6.
      Оралните алергични прояви са най-често резул­тат на контакт на хранителния алерген с лигавицата. Развива се пруритус и ангиоедем на устните, езика, небцето и гърлото. Пациенти с алергия към полени развиват описаните прояви в резул­тат на кръстосана реакция, обикновено след консумация на картофи, моркови, ябълки, ядки и др. Белтъчните алергени са термолабилни, поради което плодовете и зеленчуците могат да се консумират след топлинна обработка. Диагностична стойност имат данните от анамнезата и кожните проби.

      Гастроинтестинална анафилаксия
      Често следва IgE медиираните реакции на свръхчувствителност в други органи. Проявява семинути до 2 часа от експозицията и завършва с гадене, повръщане, диария и коремна болка. Изключването на суспектната храна за алергичната реакция за период около 2 седмици,води до отзвучаване на симптомите и има диагностична стойност. Включването на подозираната хра­на индуцира същите прояви.

      Алергичен еозинофилен гастроентерит Определя се като 1дЕ медиирани промени, съчетани с еозинофилна инфилтрация на стената на гастроинтестиналния тракт и периферна еозинофилия (в около 50%) без вазкулит. Инфилтрацията на ГИТ може да бъде причина за развитие на протеин-губеща ентеропатия, асцит, илеус и ане­мия. Поради неравномерното засягане на гастроинтестиналната тръба,за диагнозата са необходими етажни биопсии и кожни проби. Необходимо е да се изключат други причини за еозинофилия. Изключ8ането на храната-алерген води до отзвучаване на симптомите, но нормализиране на хистоморфологичните изменения може да се очаква по-късно, до 3 месеца9. Добър терапевтичен отговор се наблюдава след Включване на стероиди. Белтъчно-индуциран проктоколит Характерен е за кърмаческата и детска Възраст. Протича с ректохеморагия при консумация на храна-алерген (най-често краве мляко, яйца и соя) от майката-кърмачка или от детето. Ендоскопски се установява лек еритем и загуба на съдовия рисунък. Изключването на съответната храна от майката или детето Води до отзву­чаване на проявите.

      Белтъчно-индуцирана ентеропатия представлява не 1дЕ медиирана алергична реак­ция с повръщане, диария, загуба на телесна маса и малабсорбция. Най-често е индуцирана от краве мляко. Развива се скоро след включване на краве мляко като добавка 8 хранителния режим на бебето. Биопсията на йеюнума е близка по резултат до тази при целиакия. Изключването на алергена е с добър ефект. Характерно е отзвучаването на проявите с растежа на детето. Белтъчно-индуциран ентероколитен синдром представлява не 1дЕ медиирана алергия към краве мляко и соя, която засяга едновременно тънкото и дебело черво. Проявява се с изразено повръщане и диария. Независимо, че наподобява на белтъчно-индуцираната ентеропатия, про­тича по-тежко и Води до малабсорбция, ацидоза и метхемоглобинемия8. Значение за диагнозата имат: отхвърлянето на други причини, наличието на левкоцитоза и подобрение след изключване на алергена. Повечето деца след 1-2 години развиват толеранс към изключения протеин.

      Целиакия
      Най-честа е в ранната възраст (между 9-ия и 24 месеци) или 8 3-4 декада от живота. Може да се определи като вид алергия към глутена. При повечето деца протича латентно. Проявява се с диа­рия, коремни болки, загуба на телесна маса, сто­матит, глосит, хейлоза и анемия. Първите проя­ви могат да бъдат от загубен орален толеранс към житно брашно, ръж и ечемик10. Между екстраинтестиналните прояви, типичен е дерматитис херпетиформис. В патогенезата се допускат имуно-медиирани реакции при генетично предразположени индивиди. За диагнозата, метод на избор е доказването на антитела срещу тъканната трансглутаминаза. Типични при тънкочревната биопсия са промените във билите и уве­личения брой на интраепителиалните лимфоцити. Изключването на глутена от храната има добър терапевтичен ефект при по-голяма част от засегнатите. В случаи с дерматитис херпе­тиформис, добър ефект Върху кожните измене­ния има Dapsone, но той не повлиява чревната симптоматика24.

      От съществено значение за диагнозата са скарификационните проби. Положителните резултати са с ниска чувствителност (под 50%), докато отрицателните имат висока подсказваща стой­ност (над 95%). Позитивните проби при деца са истински положителни, тъй като в ранната възраст трудно може да се определи IgE. Голяма диагностична стойност имат и измененията в устната кухина под въздействие на суспектните хра­ни, особено в условията на двойно сляп опит. При провеждане на тестовете Винаги тряб8а да има готовност за даване на антихистаминови средс­тва, интравенозни разтвори и стероиди.

      Лечение
      Стриктната диета е най-добрата терапия. За щастие, с израстване на детето, алергията може да отзвучи. Необходимо е да се избягват готови храни, тъй като нищожни количества от храната-алерген могат да отключат прояви­те. При анафилаксия се ползва епинефрин и антихистаминови средства. Пациенти с IgE медиирана хранителна алергия трябва да бъдат стриктни 8 диетичния режим през целия си живот.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Възможности на конвенционалната рентгенография в детската пневмологична практика
      СледващаПродължаване
      Брой 2/2007
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене