Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Гастроентерология / Малнутриция

      Малнутриция

      отGP News публикувано на 01.06.200413.09.2022 Гастроентерология

      Брой 6/2004

      Д-р Р. Димирова

      Ключът към здравето и по-бързото възстановяване след болест е балансираната и пълноценна храна, която съдържа в точно определени съотношения основните хранителни вещества и витамини.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Всяко боледуване води до малнутриция (mal малко, nutritio храна) недохранване, комплексен резултат от повишения разход и недостатъчния внос на белтъци, въглехидрати, мазнини (макронутриенти), витамини и минерали (микронутриенти). Малнутрицията е болестно състояние, развиващо се вследствие на неадекватен хранителен внос и непълноценно покриване на енергийните и пластичните нужди на организма.

      Тя е медицински проблем. По данни на B. R. Bistrian3 44-60% от хоспитализираните пациенти са с различна степен нарушен нутритивен статус, като при 10-25% има тежка степен на малнут­риция. Подобно е състоянието и при лекуваните в амбулаторни условия.

      Най-засегнатата група са пациентите с онкологични заболявания 85%, следвани от тези с респираторни, сърдечно-съдови заболявания, хронични възпалителни заболявания на червата (улцерозен колит, болест на Крон), други възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт (гастрити, ентерити, колити), язвена болест в острия период, синдром на късото черво, хранителна алергия и възрастни хора над 65 години.

      Болестта подлага ор­ганизма на висок стрес и енергийните му нужди са завишени. Лесно се изчерпват енергийните запаси за това допринасят намаленият апетит, високата темпера­тура, редица медикаменти, обезводняването, загубата на важни микроелементи. Когато организмът е подложен на такова натоварване, се нуждае от допълнителен хранителен внос, имунонутриенти и антиоксиданти.

      Малнутрицията често е хамелеонова маска на болестта човек отчита, че е отслабнал, няма апетит, чувства се некомфортно и понякога късно разбира, че е болен.

      Приемът на хранителни вещества, водата и дишането са механизмите за поддържане на хомеостазата на системата организъм околна среда. Всеки път когато нещо в тази система се промени например болест, повишено натоварване (физическо или психическо), се налага количествена и качествена промяна и в приема на храна, за да може балансът да бъде запазен. Нарушаването на това крехко равновесие води до разпадане на системата, което за организма понякога означава смърт.

      Голяма група пациенти с нарушен нутритивен статус са болни след оперативна интервенция. Редица проучвания установяват по-високата честота на постоперативните усложнения при пациенти с некоригирана малнутриция.3 При тези болни честотата на усложненията достига 67%, сравнени с 10% усложнения при пациентите без отклонения в нутритивния статус. Подобни проучвания констатират 2,6 пъти по-голяма вероятност за възникване на малки усложнения, 3,4 пъти за тежки усложнения и 3,8 пъти по-голяма вероятност за смъртен изход при болни с малнутриция.9

      Злокачествените заболявания със своята нарастваща честота и ограничените терапевтични въздействия са значим медико-социален проб­лем. По данни на НСИ и НЦЗИ1 в България за 2002 г. са регистрирани 2756,1 случая на злокачествени заболявания на 100 000 души население, от които новооткрити 376,4 на 100 000. Смъртността от злокачествени новообразувания заема отно­сителен дял от 14,1 % б структурата на смъртността и се нарежда на второ място след заболяванията на органите на кръвообращението. Отклонението в нутритивния статус при онкоболните е често срещано и многофакторно обусловено състояние.

      Обширно проучване на Eastern Cooperative Onco­logy Group установява загуба на телесно тегло с 5% при 54% от пациентите с онкологично заболяване и загуба на телесно тегло над 10% за предходните 6 месеца при 22% от болните.4 Проучването посочва значима корелация между загубата на телесно тегло и преживяемостта. Пациентите с изразена загуба на телесно тегло са били с по-кратка преживяемост в сравнение с пациентите без загуба на тегло при един и същ клиничен стадий на заболяването.

      Последствия от малнутрицията освен видимото отслабване на тегло са и по-продължителното и усложнено протичане на болестта, значителното убеличаване на риска от инфекциозни усложнения, удължаването на болничния престой и оскъпяването на лечението.

      Тези факти изтъкват на преден план целесъобразността от ранна корекция на нарушенията в нутритивното състояние. За тази цел е необхо­димо да се направят оценка на степента на малнутриция и ранна корекция на хранителния режим със специализирани хранителни формули.

      В аптечната мрежа се предлагат много хранителни добавки, които задоволяват в някаква степен нуждите на пациентите, но нито една от тях не отговаря в пълна степен на най-съвременните изисквания за пълноценно и баланси­рано хранене. Често не сме сигурни, че съставът, отбелязан на етикета, отговаря на точните пропорции на хранителните вещества в дадения продукт.

      Изискванията, на които трябва да отговарят формулите за хранителна терапия, са следните:

      ♦ Балансирано съотношение на макрои микронутриенти
      ♦ Да имат оптимално съдържание на полиненаситени мастни киселини ю-3 и ю-6 (побишен противовъзпалителен ефект, имунна функция)
      ♦ Да са обогатени с антиоксиданти: Р-каротин, витамин А, С и Е, Zn, Se, карнитин, таурин и всички необходими витамини
      ♦ Да не съдържат лактоза и глутен
      ♦ Да са стерилни

      Приложението на специализирани хранителни формули ускорява оздравителния процес,15 намалява риска от инфекциозни усложнения и скъсява болничния престой. Подобрява общия хранителен внос,10-15 функционалния статус,1014 физическата активност,14-15 апетита15 и удължава живота.15

      В началото на тази година фирма Abbott Labora­tories, световен лидер в производството на медикаменти и медицински храни, въведе на българския пазар широка гама от храни за специални ме­дицински цели. Те решават проблема с малнутрицията на голяма група пациенти от ранния постоперативен период до амбулаторно лекуваните.

      Най-широко използваната формула за хранител­на терапия е Ensure Plus.
      Еншур Плюс е пълноценна и балансирана хранителна формула, осигуряваща оптималната енергия и градивни вещества, необходими при боледуване и възстановяване. Повишава имунитета на организма, стимулира нервно-психическата дейност и има противовъзпалителен ефект, което се дължи на специалните мастни киселини (ю-3 и ю-6). Обогатена е с 29 незаменими витамини, минерали и антиоксиданти. Не съдържа лактоза и глутен и може да се прилага при хранителна алергия. Еншур плюс се предлага с три различни вкуса ягода, ванилия и шоколад, и се приема с удоволствие от пациентите.

      Прилага се като допълнително хранене за възрастни от една до три опаковки дневно, при тежко болни може и като самостоятелно. Една опаковка може да замести едно пълноценно хранене.

      Тези характеристики правят Еншур Плюс неза­менима част от терапията на вашите пациенти. Еншур Плюс отговаря на всички критерии на медицинската наука за хранене в амбулаторна прак­тика и болнични условия и се използва с успех в повече от 60 страни.

      ENTAN BANNER
      OCOLUT BANNER
      ENTAN BANNER
      OCOLUT BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Остри отравяния
      СледващаПродължаване
      Жлъчни киселини
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене