Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Гастроентерология / Пробиотици и гастроинтестиналната екосистема

      Пробиотици и гастроинтестиналната екосистема

      отGP News публикувано на 01.09.200013.09.2022 Гастроентерология
      Probiotics

      Брой 9/2000

      Д-р Доналд Браун,
      Д-р по хранене и фитотерапия, Директор на NPRC, Сиатъл, САЩ

      Храносмилателната сис­тема и в частност сто­машно-чревният тракт (СЧТ) е една от най-сложните екосистеми. Хранене и храни, лекарства и дори емоциите оказват своето влияние върху нея. В същото време храносми­лателната система зависи из­ключително много и от микроорганизмите, които битуват в нея. Интестиналната флора играе главна роля в превенци­ята на много болести, а също и в поддържането на здравето на човека. В чревния тракт има билиони микроорганизми и балансът между тях е от най-съществено значение за функционирането на червата. Когато се наруши естественият им баланс, се пораждат различ­ни патологични проблеми.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      По принцип, тези микроорга­низми се откриват предоминантно в тънките и дебелите черва, но също и в други части на СЧТ, по кожата или вагината.

      Едно от големите достойнс­тва на пробиотиците е продуцирането на млечна киселина, поради разпадането на глюкозата. Точно този процес дава възможност за получаване на кисело мляко, сирена, йогурт, соеви продукти, поради което лактобацилите са били откри­ти най-напред в млякото.

      Кои са най-активните лактобацили в червата на човека. То­ва са L. acidophilus, L. rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, L. brevis, L. cellobiosis, L. fermentum. Други чревни обитатели са Bifidobacterium bifidus, Streptococcus thermophilus u gp. Lacto bacillus bulgaricus спомага изключително много за разг­раждането на лактозата в червата и, благодарение на продуцираната млечна кисели­на, води до по-голямата кисе­линност в червата, а това под­тиска растежа на потенциал­ните патогени.

      През последната декада мно­го бурно се развива разработ­ването и производството на пробиотици като хранителни добавки. NNFA Националната асоциация по храните на САЩ определя някои задължителни критерии за стандарт на хра­нителни добавки с пробиотици, като бактериите трябва:

      Бактериите, които се намират предимно в тън­ките и дебелите черва, се наричат пробиотици.
      • да са естествени обитате­ли на интестиналния тракт на човека или да се адаптират лесно към тази среда;
      • да достигат невредими до тънките черва;
      • да са безопасни за човека;
      • да не превръщат приетите храни и напитки във вредни за човека субстанции;
      • да са устойчиви на промени в pH и температурата.

      Малко са хранителните до­бавки, които съдържат Lacto­bacillus bulgaricus. Една от тях е Pro-biotic LBB на „Буров“ ЕООД. Една капсула съдържа 240 тд имобилизирани клетки на L. bulgaricus върху естест­вен носител. Като фармацев­тична форма препаратът няма аналог нито в България, нито в света по отношение на про­цента на съживяемост. При­готвеният по високотехноло­гичен начин български пробиотичен препарат отговаря на изискванията на NNFA и на ев­ропейския стандарт EAS EUSFS, което осигурява съжи­вяемост на бактериите до 80%, а желатинозната капсу­ла, която съдържа пробиотика, осигурява надеждното му преминаване през стомаха към червата. Поради бавното от­деляне на клетките от носи­теля, препаратът е с удълже­но действие и ефектът е 10 20 пъти по-добър от този на други препарати, базирани са­мо на лиофилизирани култури. Положителният терапевти­чен ефект се манифестира със:

      • предотвратяване натруп­ването на токсични вещества;
      • компенсиране загубата или редукцията на чревната флора при дисбактериоза;
      • екологизиране и поддържа­не на чревната флора в норма;
      • абсорбиране и елиминиране на вече натрупани токсични вещества;
      • възстановяване на бакте­риалния баланс в червата.

      Ето защо пробиотиците са подходящи при дисбактериози с различна етиология, при пирозис и рефлукс на стомаха. За деца до 5-годишна възраст са по-подходящи препарати пре­димно с бифидобактериални щамове, докато при по-големите деца и възрастните ком­бинациите от лактобацилусни и бифидобактериални щамове. Трябва да се знае също, че про­дължителното съхранение на тези препарати при стайна температура води до смъртта на микроорганизмите , а от там и до намаляване на про­цента на съживяемостта им.

      ENTAN BANNER
      OCOLUT BANNER
      ENTAN BANNER
      OCOLUT BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Щитовидна жлеза и сърце
      СледващаПродължаване
      Толерантност към барбитурати
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене