Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Въвеждат контрол в реално време при отпускането на лекарства по здравна каса
      • Инвестиционната компания за детската болница е с ново ръководство
      • НЗОК и БЛС договориха нови цени за профилактични прегледи и капитационно плащане
      • Изследване: Половин доза лекарство за отслабване работи толкова добре, колкото и цяла
      • ИЗКУСТВОТО СРЕЩА НАУКАТА: БЪЛГАРИЯ Е ДОМАКИН НА ВОДЕЩ ОНКОЛОГИЧЕН ФОРУМ
      В къщи / Дерматология и козметика / Най-честите контактни алергени в България: Перувиански балсам

      Най-честите контактни алергени в България: Перувиански балсам

      отGP News публикувано на 24.06.201913.09.2022 Дерматология и козметика
      контактни алергени

      Брой 6/2019

      Доц. д-р Ж. Казанджиева, д.м., Д-р Д. Гулева
      Катедра Дерматология и венерология, Медицински университет – София

      Перувианският балсам (ПБ) е един от четирите парфюмни алергени, включени в Европейската Стандартна серия. Объркванията с този алерген започват още от името: “перувианският балсам” би трябвало да се нарича “салвадорски балсам”, защото представлява червено-кафява смола, която се събира от специален вид дървета, растящи в Салвадор. Причината за перувианската част от името на алергена се дължи на факта, че във времето на именуването му Салвадор е част от перувианска колония. Второто име, с което често се обозначава перувианския балсам, е Myroxylon balsamum var. pereirae. Родът Myroxylol e описан за първи път през 1753 г. от Карл Линей. Отново има объркване при класификацията. Повечето автори признават два вида ПБ – Myroxylon peruiferum и M. balsamum. Други обаче различават вариант на M. Balsamum, наречен М. pereirae, като твърдят че този вариант има различен състав.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Myroxylon balsamum се среща в Централна и Южна Америка. Намира се в тропическите гори на височина 200–690 метра. Myroxylon peruiferum е с друго географско разположение – между Мексико и северна Аржентина и южна Бразилия на надморска височина между 540–2000 метра. Дърветата са големи и могат да стигнат височина 40 метра. Листата са вечнозелени, с бели цветове, от които се развиват шушулки с едно единствено семе. Имената на дърветата отново са различни – наричат ги квина, балсамо или толу.

      Този интересен балсам съдържа 250 съставни части, като само 189 от тях са с изяснен химичен състав. Състои се от етерични масла и смола, като съставът варира – 30-40% са смоли с неизвестен състав, а останалите 60-70% съдържат бензил бензоат, бензил цинамат, канелена киселина, бензоена киселина, ванилин, фарнезол и неролидол.

      Във фармакологичната терапия ПБ се използва, заради своите антисептични, противосърбежни, антипаразитни и епителизиращи свойства. Прилага се в спиртни разтвори (10-20%), пасти и мази (3-5-10%). В миналото се е използвал в някои рецепти за лечение на скаиес, фурункулоза, ектима, перниониi.

      В козметиката и днес се използва като аромат и се среща в много шампоани, сапуни, дезодоранти, кремове, парфюми, одеколони, продукти за хигиена на устната кухина, продукти за коса. В продуктите от битовата химия може да се открие в освежители за въздух, ароматизирани свещи, омекотители за пране, ароматизатори за помещения, ароматизирани тоалетни кърпички.

      Освен в козметиката, перувианският балсам се използва като изкуствен ароматизатор в сладкарската индустрия (сладкарски изделия, дъвки, бонбони, сладолед, газирани напитки) и в различни лекарства (сиропи и таблетки против кашлица). Намира се също в корите на цитрусовите плодове и в подправките – канела, индийско орехче, карамфил и др.

      Перувианският балсам е един от маркерите за парфюмна алергия. Необработеният балсам не се използва в парфюмерията от 1982 г., когато международната парфюмна асоциация (IFRA) забранява употребата му. Днес на пазара са екстрактите или дестилатите на перувианския балсам, като настоящите IFRA стандарти ограничават концентрацията до 0.4% в готовия продукт. Перувианският балсам се приготвя чрез вакуумна дестилация или чрез екстракция от разтвор. Основна съставка и в двете форми е бензил бензоат, който е почти половината от композицията и се класифицира като слаб алерген.

      Въпреки ограниченията в използването му, ПБ все още се предписва в прескрипции от някои лекари и/или се използва в готови продуктиii.

      Алергичен контактен дерматит от ПБ е често срещан при пациентки с улкуси на подбедрицитеiii. При проучване във Франция на 106 тестувани пациенти с контактен дерматит и улцерозни промени, в 40% е установена алергия към ПБ. Перувианският балсам може да предизвика и появата на контактна уртикария и хейлитиiv. Никелът, кобалтът, перувианският балсам и много други сенсибилизиращи субстанции могат да бъдат причина за развитието на дисхидрозиформена екземаv. Наблюдават се и реакции по типа на системен контактен дерматит с поява на везикули по длани и стъпала след консумация на отделни храни, към които пациентът вече има развита локална свръхчувствителностvi. Описан е т.нар. „синдром на павиана“ като изява на системен контактен дерматит от перувиански балсам след употреба на антихемороидални свещички.

      Диагнозата се поставя чрез епикутанно тестуване с перувиански балсам 25% във вазелин. Европейската стандартната серия съдържа доста козметични алергени – перувиански балсам, колофон, парфюм микс I и II, формалдехид, кватерниум 15, метилхлоризитиазолинон и метилизотиазолинон, ланолин и парафенилен диамин. Въпреки това, тестуването с нея не може да открие някои по-нови и различни козметични алергениvii, които биха могли да дадат кръстосани реакции с ПБ. Ето защо се препоръчва допълнителен пач-тест със специализирана козметична серияviii. При проучване на 93 пациенти с козметична алергия е установено, че тестуване само с базовата серия води до пропускане на около 15% от алергените. Може да се направи и тестуване със собствените продукти на пациента и/или ROAT1.

      При алергия към ПБ може да се наблюдават и кръстосани алергични реакции към колофон, балсам от Толу, тигров балсам (маз), прополис и пчелен восък, бензалдехид, кумарин, еугенол, изоеугенол. Кръстосаните алергични реакции между прополис и перувиански балсам са чести, поради наличието на смоли в състава и на двата алергена. Приема се, че положителната реакция към перувиански балсам може да бъде маркер и за алергия към прополис.

      Лечението и профилактиката включват избягване употребата на козметични средства, дезодоранти/парфюми, омекотители, ароматизатори и тоалетни кърпички, в чийто състав има перувиански балсам, бензил бензоат, бензил салицилат, бензоена киселина, бензилов алкохол, бензил цинамат, цинамил цинамат, ванилин, неролидол, фарнезол, цинамал и цинамил алкохол. При данни за системен контактен дерматитix трябва да се избягват подправки като канела, карамфил, ванилия, цитрусови продукти, есенции и някои напиткиx.

      КупиАбонамент

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Дисхидроза – клинични и терапевтични аспекти
      СледващаПродължаване
      Епикутанно тестуване при пациенти с хронична венозна недостатъчност – практически аспекти
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене