Брой 11/2024
Доц. д-р И. Пашалиева, д.м.
Катедра по физиология и патофизиология, МУ – Варна
Много пациенти използват хранителни вещества и хранителни добавки, които могат потенциално да променят риска от кървене и коагулацията по време на операция, и когато се използват едновременно с антикоагуланти. Хранителните добавки могат да причинят усложнения и странични ефекти. Обсъждат се добавки с чесън и глог, кордицепс синенсис, ехинацея, алое вера, гинко билоба, мелатонин, куркума, рибено масло, жен шен и др. Лекарите трябва да са наясно с потенциалните антикоагулантни ефекти на тези добавки и е най-добре тяхната употреба да се преустанови две седмици преди операция или инвазивна интервенция. Препоръчва се обучението за хранителни вещества и хранителни добавки да се включи в бакалавърската степен и следдипломната специализация на лекари и сестри, за да се предотвратят потенциални усложнения в клиничната практика.
Ключови думи: хранителни добавки, билкови добавки, коагулация, риск от кървене
Адрес за кореспонденция:
Доц. д-р Ирина Пашалиева, д.м.
Катедра по физиология и патофизиология,
МУ – Варна
ул. „Проф. М. Дринов“, 55
9002, Варна
e-mail: ipashalieva@abv.bg
Пълната статия е заключена за четене!
Статиите от новите издания на списание GP NEWS са заключени за четене. В сайта се публикуват само резюмета на статиите. По-долу е публикувана датата, на която ще бъде отключена цялата статия.
Ако желаете да прочетете цялото съдържание в статията преди датата на отключване, може да закупите онлайн книжният вариант на съответния брой, в който е публикувана статията.
Дата на отключване: 1 Ноември 2026 г.