Брой 11/2022
Проф. д-р Д. Байкова, д.м.
Специалист по Хранене и диететика,
МЦ „Марковс“, София
Проблем: Нарастващият брой на феновете на здравословно хранене генерира през последните декади актуален научно-практически проблем за медико-биологичните ефекти и здравната безопасност на съставките на храните, изписани върху етикета. Предмет на настоящата разработка са здравните аспекти на L-цистеин (L-Cys) – все по-широко използван в глобален план като хранителна добавка за обогатяване на дисбалансираната диета на съвременния човек (Supplememt) и технологичен подобрител – (Additive). Данните за здравните ползи и рискове от L-цистеин сочат, че успешно може да се прилага при: тежки паренхиматозни увреждания на чернодробния паренхим с невъзможност за ендогенен синтез; в подкрепа на муколитичните отхрачващи функции на дихателните пътища; за редуциране на канцерогенния риск (антиоксидантна функция). Анализиран и дискутиран е и друг важен аспект на използване на L-цистеин като добавка в храни, поради неговите антиоксидантни, хелатиращи и ароматизиращи свойства. В заключение се отбелязва, че на настоящият етап преобладават и се представят предимно данни от изследвания in vitro, а данни от клинични проучвания са твърде оскъдни. Така научните дискусии за здравната ефективност и безвредност от дълготраен прием на L-цистеин продължават, а отговорите на много въпроси остават открити.
Проф. д-р Д. Байкова, д.м.
МЦ „Марковс“ ул. „Бадемова гора“, 20 , 1404, София
Пълната статия е заключена за четене!
Статиите от новите издания на списание GP NEWS са заключени за четене. В сайта се публикуват само резюмета на статиите. По-долу е публикувана датата, на която ще бъде отключена цялата статия.
Ако желаете да прочетете цялото съдържание в статията преди датата на отключване, може да закупите онлайн книжният вариант на съответния брой, в който е публикувана статията.
Дата на отключване: 1 Ноември 2024 г.