Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Областните болници канят младите лекари на работа с добра заплата и придобивки
      • СЛК подписа меморандум за обучения на млади лекари в Барселона
      • ЕMA одобри под условие ново лекарство за неврофиброматоза тип 1
      • БЛС: НЗОК да плаща за биомаркерите, но не от лекарските заплати
      • Разширяват възможностите за домашно лечение за псориазис и гноен хидраденит
      В къщи / Кардиология / Холестеринът

      Холестеринът

      отGP News публикувано на 01.11.200113.09.2022 Кардиология
      Холестеринът

      Брой 11/2001

      Д-р П. Илинов

      Химически холестеринът принадлежи към класа природни вещества, наречени стерини. Правени са многобройни опити за изясняване на химическата му формула, механизмите на биосинтеза и произхода на въглеродните атоми в молекулата му.

      Холестеринът е ключов продукт при обмяната на липидите в човешкия и животинския организъм.

      Основна е неговата ро­ля (заедно с тази на фосфолипидите) за изграждане и стабилизиране на клетъчните мембрани. Той е и изходен продукт за синтеза на различни биологичноактивни субстанции като например жлъчни киселини, полови хормони, хормони на надбъбречната жлеза и пробитамин D.

      В човешкия организъм холестерин постъпва с храната, а също така се синтезира от някои клетки, като например чернодробни и чревни. Холестеринобият резерв е разпределен в тъкани и органи, които се характеризират с интензивна об­мана на веществата (черен дроб, еритроцити, кръвна плаз­ма, тънки черва, бъбреци, слезка).

      В кръвното русло холестериновият транспорт се осъществява от еритроцитите и плазмата, в която холестеринът съществува под две форми свободен и естерно-свързан. Последният представлява естер на мастни киселини (главно линолова, олеинова и арахидонова). Свободен холестерин се съдържа предимно в органите и тъканите. С напредването на възрастта обаче, нараства количеството на естерно-свързания холестерин (в сърце, бъбреци, тънки черва, аорта и др.).

      Лабораторните данни за количеството холестерин в кръвната плазма са от жизнено важно значение и са обект на ин­терпретация при различни заболявания.

      Така нареченото „нормално ниво“ нараства с възрастта и не трябва да надвишава 230 мг/100 мл. кръвна плазма при индивиди до 30 годишна възраст и 250 мг% за тези над 50 години. При новородени кръвният холестерин е около 100 мг%. Когато бебето се захранва, стойностите нарастват и достигат до 130-180 мг%. Съществуват известни различия, обусловени вероятно от хранителните навици на населението в различни страни. Прави впечатление обаче, че независимо от расовите различия, географската ширина, бита и начина на хранене, средното ниво на кръвния холестерин при здрави лица е от порядъка на 200 мг%.

      Повечето съвременни изследователи допускат, че повишеното ниво на кръвния холестерин с напредване на възрастта е физиологично явление. Известно е също, че средното ниво на кръвния холестерин „се нормализира“ над 70-годишна възраст, но този факт се тълкува в смисъл, че са достигнали и преживяли тази възраст предимно индивидите с нормални стойности.

      Налице са и свързани с биоритмите дневни коле­бания (повишени нива през деня и понижени през нощта). Описани са сезонни промени в стойностите (пролетно пони­жение и есенно повишение) на холестерина. Съществуват още хормонално и полово-обусловени зависимости: над 40-годишна възраст например, нивото на кръвния холестерин при жените се повишава, в сравнение с този на мъжете.

      Интересът, който проявява не малка част от възрастното население към нивото на собствения си кръвен холестерин, е свързан с твърде популярната 8 обществото хипотеза, че „епидемичното разпространение“ на сърдечно-съдовите заболявания се дължи основно на повишените стойности на кръвните липиди, съществена съставка на които е холестеринът.

      Ето защо, по време на задължителните профилактични прегледи, които обхващат големи групи от населението в световен мащаб, винаги се изследват и стойностите на холестерина в кръвта. Има страни, където тези стойности се отчитат дори при новородени.

      Стремежът е да бъдат диагностицирани най-рано факторите на риска от развитие на сърдечно-съдови заболябания.

      От тях на първо място е формулата „ХОЛЕСТЕРИН + КАЛОРИИ“, последвано от стрес, тютюнопушене и т. н. Чрез метода на масовия скрининг на населе­нието се диагностицира повишен кръвен холестерин и при млади хора, вкл. при деца и младежи до 25-годишна възраст. При възрастни индивиди със стойност на холестерина до 220 мг% се налагат допълнителни контролни прегледи на всеки 3 4 години, а при нива от 220-280 мг%, прегледите трябва да се осъществяват на всеки две години.

      При пациенти с кръвен холестерин над 280 мг% се налага активно лече­ние, като в лечебната програма се включват промени в диетичния и хигиенния режим, както и задължително медикаментозно лечение. За съжаление съвременната медицинска наука все още не е открила механизмите, по които се осъществява ефикасен биологичен контрол върху синтезата на хо­лестерин в човешкия организъм, което е свързано със създаване на ефикасни лекарства.

      Диетичните мерки се свеждат до ограничаване на животинските мазнини в рациона и заместването им с такива от растителен произход.

      По този начин се повишава вносът на незаменимата линолова киселина, намираща се в голямо коли­чество в слънчогледовото, царевичното и соевото масло.  До­казано е например, че холестерин-понижаващо действие имат и някои растителни белтъци и стерини, целулозата, пектинът, а също и магнезиевите соли. Засега диетичният и хигиенен режим остават водещи в лечението и профилактиката на хиперхолестеринемията, но научните данни все още не са достатъчни, за да се докаже и оцени напълно техният биологичен ефект.

      Във всички доказани случаи на хиперхолестеринемия трябва да се има предвид и фактът, че прехранването, което често датира от детска възраст, а също и съчетанието му с други рискови фактори (консумация на значителни количества алкохол, тютюнопушене, липса на двигателна активност и т.н.), води до повишени стойности не са­мо на кръвния холестерин, а и на останалите атерогенни ли­пиди в плазмата.

      Изглежда, че ако не е наследствено обреме­нен (предразположен към развитие на атеросклероза от ранна детска възраст), човек може да стане уязвим и податлив на сърдечно-съдови инциденти по-късно под влияние на неправилно хранене и начин на живот.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Сексуални проблеми
      СледващаПродължаване
      Брой 11/2001
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене