
Брой 2/2023
Д-р А. Ничева, д.м.
Втора МБАЛ, Детска клиника – София
Хистаминът е органично съединение, участва в имунния отговор, действа като регулатор на физиологичните функции и като невротрансмитер в мозъка. Открит е през 1910 г. от Дейл и Лейдлоу, а през 1932 г. е определен като медиатор на анафилактичните реакции.7 Синтезира се от аминокиселината хистидин под въздействието на пиридоксил-фосфат-хистидин декорбоксилаза. Хистамин се съдържа в мастоцити, базофили, тромбоцити, хистаминергични неврони и ентерохромафинни клетки, където се съхранява във вътреклетъчни гранули, които го отделят след стимулация.7
Като важен биогенен амин хистаминът участва в биологичните функции като се свързва с четирите си рецептора (H1, H2, H3, H4), представени в различни тъкани.15,16 Хистаминът участва във възпалителния отговор, предизвиква спазъм на гладката мускулатура, сърбеж, повишава съдовия пермеабилитет, мукозната секреция, ексудацията на левкоцити и протеини срещу патогени в инфектирани тъкани. 5
Значително повишени, над физиологичните концентрации хистамин се установяват при алергични състояния като алергичен ринит, бронхиална астма и уртикария, а при повишен прием на хистамин с храната и/или невъзможност за метаболизирането му се проявяват симптоми на т.нар. псевдоалергии към лекарства и хранителни добавки.
Хистаминовата непоносимост (интолеранс) се причинява от недостиг на чревния ензим диаминоксидаза (ДАО) или от високи нива на хистамин, който не може да се метаболизира.1-4 Диаминоксидазата е необходима за разграждане както на екзогенно приетия с храната хистамин, така и на ендогенно образувания, след което хистаминът се метаболизира до крайни продукти, които се отделят чрез бъбреците.
Хистаминов интолеранс се установява при:
1. Първичен вроден дефицит на диаминоксидаза, кодиран от гените на AOC1 8,10 и дефицит на хистамин-N-метилтрансфераза (HNMT), кодиран от гена HNMT.7,14 Намалената активност на диаминоксидаза води до увеличаване на ентералната абсорбция на хистамин, серумната му концентрация и системни ефекти.
HNMT се експресира в ЦНС и дефицитът на ензима се свързва с агресивно поведение и абнормни цикли на сън-бодърстване. Наличието на единични нуклеотидни полиморфизми (SNPs) при тези гени са свързва с разнообразие от клинични симптоми – от улцерозен колит до разстройства от аутистичния спектър.13,16
2. Вторичен дефицит при заболявания на гастро-интестиналния тракт като остри гастроентерити, непоносимост към лактоза, фруктоза, глутенова ентеропатия, при които се засяга вилозния тънкочревен епител и се намалява синтезата на чревни ензими вкл. на диаминоксидаза. Други фактори като алкохол (червено винo) 6,11 и лекарства като теофилин, някои антибиотици, антидепресанти, диуретици, аспирин, верапамил могат да доведат до временна намалена активност на ензима.9
3. При нормално функциониращ ДАО ензим и увеличено серумно ниво на хистамин при ексцесивно повишен прием с храната или от повишен ендогенен синтез на хистамин при алергични реакции и мастоцитоза.
Клинична картина: Хистаминови рецептори се намират почти във всички органи, затова и симптомите на хистаминов интолеранс са разнородни и включват:
– главоболие, мигренозен пристъп (т.нар. винена мигрена от червено вино), световъртеж;
– гадене, коремни болки, диария, метеоризъм;
– зачервяване по кожата, обриви и сърбеж;
– задух, суха кашлица;
– промени в артериалното налягане, тахикардия;
– воднист секрет от носа, кихане;
– зачервяване и сълзене на очите;
Оплакванията обикновено възникват след консумация на храни с високо съдържание на хистамин, обикновено веднага или до два часа по-късно. Симптомите може да наподобяват тези на алергичен ринит, уртикария и атопична астма.
Табл.1 – Храни с повишено съдържание на хистамин и храни, водещи до повишено освобождаване на хистамин в организма
Храни с високо съдържание на хистамин
Храни, водещи до повишено освобождаване на хистамин
Консервирани и мариновани рибни продукти;
Риба и морски продукти
Червено вино; Зрели отлежали сирена.
Цитрусови плодове: лимон, киви, ягоди, малини, ананас и др.
Шоколади и какао; Ядки – фъстъци, орехи, кашу
Какао и шоколад; Ядки
Пушени месни продукти – салам, шунка, колбаси; Бобови и варива
Домати, бобови и варива
Други храни с консерванти и изкуствени оцветители
Добавки – бензоат, сулфити, нитрити, глутамат, оцветители
Бактериалните ензими (декарбоксилази) превръщат хистидина в храната в хистамин, съответно големи количества хистамин се намират в микробно произведени или ферментирали храни (сирене, кисело зеле, вино), както и в храни с високо съдържание на протеини като риба и морска храна.7,16 Хистаминът е устойчив на топлина и не се разгражда при общи методи за приготвяне на храна като замразяване или нагряване.
Диференциална диагноза: Важно е отдиференциране на хистаминовия интолеранс, свързан с първичен или вторичен ензимен дефицит на диаминоксидаза с първи тип алергична реакция, при която прикрепването на IgE антитела към мембраните на мастоцитите и базофилите води до дегранулацията им с отделяне на хистамин и други биогенни амини.
Диагностични изследвания: Препоръчително е активността на диаминоксидазата (ДАО ензим) да се анализира успоредно с общата концентрация на хистамин в кръвта, за да се определи дали индивидуалния праг на поносимост към хистамин е надвишен.16 Преди изследването на плазмените нива на хистамина е необходимо поне седмица преди това да не са приемани кортикостероиди, антихистамини и Н2- блокери.
Лечение на хистаминовия интолеранс: При първичен дефицит на диаминоксидаза се препоръчва избягване на храни с високо съдържание на хистамин като ферментиралите храни, зрели сирена, консервирана риба, пушени меса, червено вино, ядки, шоколад.
Вторичният ДАО ензимен дефицит е обратим при овладяване на симптомите на първичното заболяване – така например при лактозна непоносимост – безлактозна, безмлечна диета, при цьолиакия – безглутенова диета.
При изразени клинични симптоми се добавят антихистамини (деслоратадин, левоцитиризин и др), които намаляват системните ефекти на хистамина по рецепторен механизъм, но не намаляват повишената абсорбция на хистамин от храната. Възможна е суплементация с ензим – 1-2 капсули Даозин (диаминоксидаза) преди хранене.
Заключение:
Отдиференцирането на хистаминов интолеранс вследствие на ензимен дефицит на диаминоксидаза насочва към подходящ лечебен подход, включващ диетично хранене и ензимна суплементация. Прилагането на подходяща диета с храни с ниско съдържание на хистамин води до облекчаване на клиничните симптоми, вкл. тези, наподобяващи алергичен ринит, уртикария и атопична астма.
Литература:
1. Bieganski T, Kusche J, Feussner KD, Hesterberg R, Richter H, Lorenz W. Human intestinal diamine oxidase: substrate specificity and comparative inhibitor study. Agents Actions 1980; 10:108 –10.
2. Bieganski T, Kusche J, Feussner KD, Hesterberg R, Richter H, Lorenz W. The importance of human intestinal diamine oxidase in the oxidation of histamine and/or putrescine. Arch Immunol Ther Exp (Warsz) 1980; 28: 901– 6.
3. Bieganski T, Kusche J, Lorenz W, Hesterberg R, Stahlknecht CD, Feussner KD. Distribution and properties of human intestinal diamine oxidase and its relevance for the histamine catabolism. Biochim Biophys Acta 1983; 756:196 –203.
4. Bieganski T. Biochemical, physiological and pathophysiological aspects of intestinal diamine oxidase. Acta Physiol Pol 1983; 34:139 –54.
5. Branco AC, Yoshikawa FS, Pietrobon AJ, Sato MN (2018-08-27).Role of Histamine in Modulating the Immune Response and Inflammation. Mediators of Inflammation.2018: 952407514.
6. Jarisch R, Wantke F. Wine and headache. Int Arch Allergy Immunol 1996;110:7–12.
7. Maintz L.Novak N. Histamine and histamine intolerance. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 5, May 2007, Pages 1185–1196
8. Maintz L, Yu CF, Rodríguez E, Baurecht H, Bieber T, Illig T, et al. (July 2011). „Association of single nucleotide polymorphisms in the diamine oxidase gene with diamine oxidase serum activities“.Allergy. 66 (7): 893–902.
9. Sattler J, Hafner D, Klotter HJ, Lorenz W, Wagner PK. Food-induced histaminosis as an epidemiological problem: plasma histamine elevation and haemodynamic alterations after oral histamine administration and blockade of diamine oxidase (DAO). Agents Actions 1988;23: 361–5.
10. Stevenson J, Sonuga-Barke E, McCann D, Grimshaw K, Parker KM, Rose-Zerilli MJ, et al. (September 2010). „The role of histamine degradation gene polymorphisms in moderating the effects of food additives on children’s ADHD symptoms“.The American Journal of Psychiatry.167 (9): 1108–15
11. Wantke F, Gotz M, Jarisch R. The red wine provocation test: intolerance to histamine as a model for food intolerance. Allergy Proc 1994; 15:27–32.
12. Wohrl S, Hemmer W, Focke M, Rappersberger K, Jarisch R. Histamine intolerance-like symptoms in healthy volunteers after oral provocation with liquid histamine. Allergy Asthma Proc 2004; 25: 305–11.
13. Wright C, Shin JH, Rajpurohit A, Deep-Soboslay A, Collado-Torres L, Brandon NJ, et al. (May 2017).“Altered expression of histamine signaling genes in autism spectrum disorder“.Translational Psychiatry.7 (5)
14. Yoshikawa T, Nakamura T, Yanai K (February 2019). „Histamine N-Methyltransferase in the Brain“.International Journal of Molecular Sciences.20 (3): 737
15. https://detoxcenter.eu/histaminova-neponosimost-pozvoleni-i-zabraneni-hrani-izsledvane-na-enzim-dao
16. https://en.wikipedia.org/ Histamine
Адрес за кореспонденция:
Д-р А. Ничева, д.м.
Втора МБАЛ, Детска клиника , София
бул. „Христо Ботев“, 120
1202, София