Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • VIII Национална конференция по алергология очерта съвременните тенденции в диагностиката и лечението на астмата и алергичните заболявания
      • Организацията на помощник-фармацевтите влезе в Европейската асоциация на аптечните техници
      • НЗОК и БЛС подписват анекса към НРД в четвъртък
      • 3,14 е оценката на държавата по „детско здраве“ в „Бележник 2025“
      • Класифицират биомаркерите като инвитро диагностични медицински изделия
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Влакнини

      Влакнини

      отGP News публикувано на 01.02.200113.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм
      Влакнини

      Брой 2/2001

      Д-р П. Илинов

      Наричат ги още балас­тни вещества, защото основната им със­тавка е целулоза, хемицелулоза, лигнин, пектини, гу­ми, слизести вещества, смоли и др. Те всички са компоненти на клетъчните стени, физиологич­ният им ефект се проявява по различен начин и търпят промя­на при кулинарната обработка на храните, които ги съдържат. Разпространени са в зеленчуци­те, зърнените и бобовите храни, плодовете и др. Тъй като не се усвояват от организма, защото в храносмилателната система липсват ензими, за да ги разгра­дят, те условно се наричат „ба­ластни“.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Тези вещества обаче са участник в храносмилането, = смесват се с усвоимите храни, свързват се с вода, увеличават обема на чревното съдържимо и го „омесват“ подобно на тесто. Освен това свързват тежките метали и други вредни вещест­ва и ги отстраняват чрез фекалиите, заедно с излишните жлъч­ни киселини и холестерол. Изс­ледванията са показали, че от количеството на приетите ба­ластни вещества зависи вре­метраенето на пасажа на смля­ната храна през червата и това спомага за нормалната дефекация. При, достатъчен прием на баластна храна времето за паса­жа се свежда до около 24 часа, докато при дефицит от тях (както се наблюдава при градс­кото население) времето нарас­тва до три денонощия. в този случай количеството на фекалната маса от нормалните 250 д спада на 150 д.

      Баластните ве­щества, в съприкосновение с ли­гавицата на дебелото черво, на­маляват въздействието на про­дуктите на гнилостните проце­си и се смята, че това предпазва от рак както на дебелото, така и на правото черво.

      Днес се приема, че дозата от 25-26 д дневно баластни ве­щества е оптимална за здравия възрастен човек. От друга страна, хората, които водят за­седнал начин на живот (чиновни­ци и др.), не трябва да прекаля­ват с тях (особено бобови кул­тури боб, грах, леща, бакла), защото образуват газове СО2, водород, метан, серен диоксид, сероводород, които балонират корема, усеща се тежест и дискомфорт. По този начин се притискат червата, лигавицата им не се кръвоснабдява доста­тъчно, възпалява се, получават се често спазми и спастичен ко­лит. в тези случаи трябва да се установи индивидуална доза, която не създава проблеми, като се приемат умерено житни хра­ни, настъргани сурови моркови, ябълки, отвара от ленено семе, сварени пшенични или овесени трици.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Psoriasis
      СледващаПродължаване
      Инфекция при контактен дерматит
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене