Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Млякото-без пълноценен изкуствен аналог

      Млякото-без пълноценен изкуствен аналог

      отGP News публикувано на 01.03.200013.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм
      мляко

      Брой 3/2000

      Доц. Д-р Донка Байкова
      Институт по хранена София

      Млякото е най-пълноценната белтъчна храна и това се доказва от факта, че то може да поддържа живота и развитието на човека от раждането му до навьршване на едногодишна възраст. Млякото и млечните продукти са незаменими за деца, възрастни и стари хора и за всички професионални групи те са здравословна и диетична храна при здраве и при болест.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Нашите климатогеографски ус­ловия са отредили водещо място на кравето мляко, но овчето, биволското и козето мляко допьлват списъка на видовете млека.

      Основна компонен­та на млякото е белтъкьт в един чудес­но балансиран аминокиселинен състав. Съдържащите се в него мазнини са лесно усвоими. Ценни са и вьглехидратите, макар и в no-малки количества -лактоза (млечна захар), галактоза. Най-ценното качество на млякото и неговите продукти е, че техният сьстав отговаря в най-висока степен на градивните и енергийните потребности на човешкия организъм. Именно поради своята характеристика те са най-използваните продукти, както в храненето, така и в диететиката.

      Основната белтъчна фракция на кравето мляко е казеинът, а от другите лактоалбуминът и лактоглобулинът. Специфичното за трите фракции е, че сложният белтъчен комплекс фосфопротеид е свързан с калциевите соли в казеин-фосфат-калциев комплекс. Казеинът коагулира при сирищна ферментация, а другите две белтъчни фракции не, но е доказана тяхната позитивна роля за имунната устойчивост на човешкия организьм .

      Съдържащите се в млякото маз­нини са триглицериди, фосфолипиди , холестерол, 20 мастни киселини с преобладаване на наситените мастни киселини. От витамините са представени лак­тофлавин, А, В1, В2, В12, Е, РР. Млякото е богато на минерали калций, фосфор, натрий, калий, магнезий. Бедно е на желязо. Най-усвояем е калцият 0,5 л краве мляко набавя дневната доза кал­ций за човека. Но при индустриалната преработка на кравето мляко от него се извлича калциевият лактат, за да се използва във фармацевтиката като съставка на различни лекарствени препарати. Ето защо в сухите млека, в млякото на прах калцият липсва.

      Характеристиката на различните млека е различна. До тук говорихме за най-употребяваното мляко кравето. Освен казаното, то е с три пъти по-високо съдържание на натриев хлорид и е бед­но на лактоза. Овчето мляко е бо­гато на мазнини и е добър изходен продукт за различни млечни храни. Биволското мляко е вкусно и високо енергийно подходящо е за добиване на масло, както и за смесване с други млека. Козето мляко е познато на човека от древни времена. То е с високо съдържание на лактоглобулин, поради което подпомага защитните сили на организма. По количество на калций, фосфор, желязо, вита­мин С и РР козето мляко превъзхожда кравето.

      Млякото чисто краве или в смес е изходен продукт за приготвяне на различни видове млечни храни сирене, кашкавал, извара, масло. Много добра храна са трайните продукти сирене и кашкавал. При сиренето коагулумът задържа мазнините, но не и лактозата. Кашкавалът е пренесен по нашите земи от древните номадски племена. Според класическата технология от кравето мляко се прави кашкавал Витоша, а от овчето Балкански. Тъй като е с по-ниско от сирене­то водно съдържание, той е с по-високо белтъчно, мастно и енергийно съдържание. При белтъчната хидролиза в процеса на зреене на кашкавала се избягват токсичните индол и скатол.

      Много ценен млечен продукт е изварата тя е евтина, високобелтъчна, нискомаслена и нискоенергийна. Тя е много добра храна за хора с наднормено тегло, при чернодробни заболявания (200-300 г дневно), атеросклероза, белодробна туберкулоза, обезитас и метаболитни нарушения. В седмицата може да се провежда по един разтоварителен ден с извара: за целия ден се приемат само 500-600 г прясна извара, подсладена със 150 г пчелен мед и разпределена на 5 приема.

      С кашкавал, сирене, кисело мля­ко и други безлактозни млечни продукти могат да се хранят всички, които страдат от вродена или придобита липса на ензима лактаза.

      Особеност и гордост на българската кухня е нашето кисело мляко. Освен всичко, което знаем за него, ще припомня само неговото хиполипидемично, антиканце­рогенно (наши проучвания за рак на gl. mammae, colon) и детоксикиращо действие. За съжаление в днешното млекопроизводство се използват млечнокисели бактерии, консерванти, сухи млека, сгъстители.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Период на новороденото
      СледващаПродължаване
      Fungolon
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене