Брой 7/2003
Проф. д-р Н. Беловеждов
Характерно за т.нар. „Средиземноморска“ диета е, че е богата на плодове, зеленчуци и маслинено масло (зехтин). Редовното й спазване води до понижен леталитет на популацията, според публикувана напоследък статия в „The New England Journal of Medicine” (N. Engl. J. Med., 348, June 2003, 2599 2608).
В продължилото четири години рандомизирано изследване в Гърция са участвали 21000 гърци. Д-р Dimitrios Trichopoulos и неговите колеги от Университета в Атина са установили, че възрастните индивиди, които стриктно следват традиционната Средиземноморска диета, независимо дали са здрави или болни, са по-малко застрашени от exitus, в сравнение с останалата популация. В предварителни публикации изследователите съобщават, че по принцип обитателите на Средиземноморския регион живеят по-дълго от жителите на Северна Америка и Северна Европа. Резултатите от настоящето им проучване също подкрепят теорията, че диетични фактори обуславят в значителна степен различията в преживяемостта на популациите. В допълнение, авторите изтъкват, че хората, които спазват Средиземноморската диета по-стриктно, в сравнение с останалите индивиди, са по-рядко застрашени от смърт в резултат на сърдечносъдови болести (33% по-малка вероятност) и на неопластични заболявания (рискът е по-нисък с 24%). Все още не е установено кои „индивидуални” компоненти на Средиземноморската диета са от основно значение за намаляване на риска от exitus.
В редакторски коментар на статията, Д-р Frank в. Ни от Харвардския университет в Boston, USA, споделя, че в някои Средиземноморски държави напоследък са променени значително хранителните навици на населението, което „предпочита“ богатите на окислени мазнини и рафинирана захар „западни диети”. Това несъмнено допринася за увеличение броя на индивидите с наднормено тегло и затлъстяване, който нараства „драстично” и в този регион през последните няколко години.