Fucidin и неговото място в спешния шкаф

Fucidin и неговото място в спешния шкаф
468×60 – top

Брой 7/2010

Д-р Димитрина Серафимова,
гл. асистент, катедра по дерматология и венерология, МУ – София

Бактериалните инфекции зачестяват особено през пролетта и лятото, когато човек се поти повече, кожата е директно експонирана на различни външни фактори и възможността за нараняване е по-голяма. Какъв медикамент за локално приложение бихте препоръчали на общопрактикуващия лекар?

– Fucidin. Това е локална форма, която се базира на фусидовата киселина. Тя има много добър бактериостатичен ефект, в който сме се убедили в дългогодишната си клинична практика. На българския пазар Fucidin е в две форми – крем и унгвент, което е много съществено за адекватното прецизиране на лечението.

Какво конкретно имате предвид?

Няколко важни аспекта. Първо, заради антибактериалните си качества препаратът може да се използва при различни, особено по-повърхностни бактериални инфекции. Второ, винаги, когато има нараняване на кожата, той може да бъде приложен като първа грижа за предпазване на увредения участък от допълнителна бактериална инфекция. Аз високо ценя качествата му на профилактичен агент и се чувствам по-спокойна за пациента в дългосрочна перспектива.

Тук искам да изтъкна още едно обстоятелство, поради което смятам Fucidin за изключително успешен продукт. Става въпрос за кожни заболявания, при които е възможно развитието на бактериални агенти в по-голямо количество, и по-точно за атопичния дерматит. През последните години беше установено, че макар и да няма клинични признаци на бактериално възпаление, кожата на пациенти с атопичен дерматит е колонизирана със Staph. aureus и то в много високо микробно число. Днес се смята, че именно тази особеност е важна за неговата патогенеза. Приема се, че в организма се развива чувствителност точно към този тип бактериални агенти. Тоест, от терапевтична гледна точка е съществена възможността за понижаване на количеството на тези бактерии, защото това би довело до намаляване на дразненето на патологично променената кожа. В такъв момент е удачно използването на кортикостероиди, но това не е достатъчно. Моят опит показва, че такива пациенти се влияят много добре от локално приложение на Fucidin. И това е много важно, тъй като в нашата практика ние непрекъснато срещаме пациенти с атопичен дерматит, които дотолкова са свикнали със заболяването си и с мисълта, че то не изисква агресивно терапевтично поведение, че го оставят без третиране, докато отделни участъци не започнат да се възпаляват.

Коя форма на Fucidin използвате в такива случаи?

Много успешна е унгвентната форма, защото кожата е прекалено суха, знаете, че това е основен клиничен признак на атопията. И повлияването на сухотата на кожата е критичен момент в терапията. Резултатите са много добри, като се има предвид, че активните субстанции, когато са в унгвент, проникват по-дълбоко в кожата и упражняват по-добър лечебен ефект.

Какви други предимства има Fucidin?

По принцип той е изключително сполучлив като вехикулум, не дразни кожата, затова може да бъде използван и при деца. За нас като клиницисти е много важно един продукт да няма странични ефекти, с които трябва допълнително да се справяме.

В заключение бих повторила, че дългогодишният ми опит с Fucidin показва, че той е изключително добър за повлияване на бактериални инфекции, както и надеждно средство за профилактика на наранявания. Има изключително добър профил на безопасност, който осигурява неговото място в нашия спешен шкаф!

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom