Брой 6/2004
Д-р Р. Димирова
Ключът към здравето и по-бързото възстановяване след болест е балансираната и пълноценна храна, която съдържа в точно определени съотношения основните хранителни вещества и витамини.
Всяко боледуване води до малнутриция (mal малко, nutritio храна) недохранване, комплексен резултат от повишения разход и недостатъчния внос на белтъци, въглехидрати, мазнини (макронутриенти), витамини и минерали (микронутриенти). Малнутрицията е болестно състояние, развиващо се вследствие на неадекватен хранителен внос и непълноценно покриване на енергийните и пластичните нужди на организма.
Тя е медицински проблем. По данни на B. R. Bistrian3 44-60% от хоспитализираните пациенти са с различна степен нарушен нутритивен статус, като при 10-25% има тежка степен на малнутриция. Подобно е състоянието и при лекуваните в амбулаторни условия.
Най-засегнатата група са пациентите с онкологични заболявания 85%, следвани от тези с респираторни, сърдечно-съдови заболявания, хронични възпалителни заболявания на червата (улцерозен колит, болест на Крон), други възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт (гастрити, ентерити, колити), язвена болест в острия период, синдром на късото черво, хранителна алергия и възрастни хора над 65 години.
Болестта подлага организма на висок стрес и енергийните му нужди са завишени. Лесно се изчерпват енергийните запаси за това допринасят намаленият апетит, високата температура, редица медикаменти, обезводняването, загубата на важни микроелементи. Когато организмът е подложен на такова натоварване, се нуждае от допълнителен хранителен внос, имунонутриенти и антиоксиданти.
Малнутрицията често е хамелеонова маска на болестта човек отчита, че е отслабнал, няма апетит, чувства се некомфортно и понякога късно разбира, че е болен.
Приемът на хранителни вещества, водата и дишането са механизмите за поддържане на хомеостазата на системата организъм околна среда. Всеки път когато нещо в тази система се промени например болест, повишено натоварване (физическо или психическо), се налага количествена и качествена промяна и в приема на храна, за да може балансът да бъде запазен. Нарушаването на това крехко равновесие води до разпадане на системата, което за организма понякога означава смърт.
Голяма група пациенти с нарушен нутритивен статус са болни след оперативна интервенция. Редица проучвания установяват по-високата честота на постоперативните усложнения при пациенти с некоригирана малнутриция.3 При тези болни честотата на усложненията достига 67%, сравнени с 10% усложнения при пациентите без отклонения в нутритивния статус. Подобни проучвания констатират 2,6 пъти по-голяма вероятност за възникване на малки усложнения, 3,4 пъти за тежки усложнения и 3,8 пъти по-голяма вероятност за смъртен изход при болни с малнутриция.9
Злокачествените заболявания със своята нарастваща честота и ограничените терапевтични въздействия са значим медико-социален проблем. По данни на НСИ и НЦЗИ1 в България за 2002 г. са регистрирани 2756,1 случая на злокачествени заболявания на 100 000 души население, от които новооткрити 376,4 на 100 000. Смъртността от злокачествени новообразувания заема относителен дял от 14,1 % б структурата на смъртността и се нарежда на второ място след заболяванията на органите на кръвообращението. Отклонението в нутритивния статус при онкоболните е често срещано и многофакторно обусловено състояние.
Обширно проучване на Eastern Cooperative Oncology Group установява загуба на телесно тегло с 5% при 54% от пациентите с онкологично заболяване и загуба на телесно тегло над 10% за предходните 6 месеца при 22% от болните.4 Проучването посочва значима корелация между загубата на телесно тегло и преживяемостта. Пациентите с изразена загуба на телесно тегло са били с по-кратка преживяемост в сравнение с пациентите без загуба на тегло при един и същ клиничен стадий на заболяването.
Последствия от малнутрицията освен видимото отслабване на тегло са и по-продължителното и усложнено протичане на болестта, значителното убеличаване на риска от инфекциозни усложнения, удължаването на болничния престой и оскъпяването на лечението.
Тези факти изтъкват на преден план целесъобразността от ранна корекция на нарушенията в нутритивното състояние. За тази цел е необходимо да се направят оценка на степента на малнутриция и ранна корекция на хранителния режим със специализирани хранителни формули.
В аптечната мрежа се предлагат много хранителни добавки, които задоволяват в някаква степен нуждите на пациентите, но нито една от тях не отговаря в пълна степен на най-съвременните изисквания за пълноценно и балансирано хранене. Често не сме сигурни, че съставът, отбелязан на етикета, отговаря на точните пропорции на хранителните вещества в дадения продукт.
Изискванията, на които трябва да отговарят формулите за хранителна терапия, са следните:
♦ Балансирано съотношение на макрои микронутриенти
♦ Да имат оптимално съдържание на полиненаситени мастни киселини ю-3 и ю-6 (побишен противовъзпалителен ефект, имунна функция)
♦ Да са обогатени с антиоксиданти: Р-каротин, витамин А, С и Е, Zn, Se, карнитин, таурин и всички необходими витамини
♦ Да не съдържат лактоза и глутен
♦ Да са стерилни
Приложението на специализирани хранителни формули ускорява оздравителния процес,15 намалява риска от инфекциозни усложнения и скъсява болничния престой. Подобрява общия хранителен внос,10-15 функционалния статус,1014 физическата активност,14-15 апетита15 и удължава живота.15
В началото на тази година фирма Abbott Laboratories, световен лидер в производството на медикаменти и медицински храни, въведе на българския пазар широка гама от храни за специални медицински цели. Те решават проблема с малнутрицията на голяма група пациенти от ранния постоперативен период до амбулаторно лекуваните.
Най-широко използваната формула за хранителна терапия е Ensure Plus.
Еншур Плюс е пълноценна и балансирана хранителна формула, осигуряваща оптималната енергия и градивни вещества, необходими при боледуване и възстановяване. Повишава имунитета на организма, стимулира нервно-психическата дейност и има противовъзпалителен ефект, което се дължи на специалните мастни киселини (ю-3 и ю-6). Обогатена е с 29 незаменими витамини, минерали и антиоксиданти. Не съдържа лактоза и глутен и може да се прилага при хранителна алергия. Еншур плюс се предлага с три различни вкуса ягода, ванилия и шоколад, и се приема с удоволствие от пациентите.
Прилага се като допълнително хранене за възрастни от една до три опаковки дневно, при тежко болни може и като самостоятелно. Една опаковка може да замести едно пълноценно хранене.
Тези характеристики правят Еншур Плюс незаменима част от терапията на вашите пациенти. Еншур Плюс отговаря на всички критерии на медицинската наука за хранене в амбулаторна практика и болнични условия и се използва с успех в повече от 60 страни.