Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Ендокринология / Железен дефицит и желязо-дефицитна анемия

      Железен дефицит и желязо-дефицитна анемия

      отGP News публикувано на 01.01.200213.09.2022 Ендокринология
      желязо-дефицитна анемия

      Брой 1/2002

      Доц. д-р Л. Иванова

      Железният дефицит е най-често срещаният хранителен дефицит както в развиващите се, така и в индустриално-развитите страни. В последните години свръхприемът на желязо се дискутира като потенциален рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, но по своето разпространение и неблагоп­риятни последствия, желязо-дефицитната анемия оказва no-значим от­рицателен ефект върху общественото здраве.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Ниският прием на желязо и болестната му проява анемията, се наблюдават най-често сред децата, особено във възрастта 6-18 месеца и при бременните жени. Анемията е състояние, характеризиращо се с ниво на хемоглобина под дискриминативните стойности, определени въз основа на статистически критерии. Отграничителната стойност е изчислена на база две стандартни отклонения под медианата (50. персентил) на популационна група от здрави индивиди, дефинирана по възраст, пол и физиологично състояние (напр. бременност). Нивото на хемоглобина се вли­яе също от расата и надморската височина.

      Ниският хемоглобин в кръвта е само една от проявите на железния дефи­цит: наличието му има сериозни пос­ледствия за организма, особено в оп­ределени периоди от живота. Напри­мер, железен дефицит в ранната детска възраст води до забавяне на физическото развитие и конгенитивни увреждания. Неконтролиран железен де­фицит по време на бременност повишава риска от преждевременно раждане и/или от раждане на недоносено дете. Желязо-дефицитната анемия не е „безобидно състояние“ и на нейната ранна диагностика, своевременно ле­чение и ефективна профилактика, трябва да се обръща сериозно внима­ние.

      Съществуват два етапа в еволюцията на „изчерпване“ на железните резерви на организма — до степен обективизиране на анемията. По вре­ме на първия етап (етап на ..изчерпване“). намаляват общите резерви на желязо в организма. Вторият етап на желязо-неаоимъчна еритропоеза. Настъпва, когато приетото (резорбираното) в организма желязо не може да компенсира неговите потребности, загуби и растежни нужди от този елемент.

      В края на втория етап нас­тъпва редукция на хемоглобина и се установяват нарушения в морфологията на еритроцитите, като микро­цитоза, пойкилоцитоза, анизоцитоза и хипохромия. Самостоятелното определяне на хемоглобина се използва като скрининг за анемия и за идентифициране на тежестта и разпространението й на популационно ниво. Серумният феритин е индикатор за оценка на железните резерви на инди­вида.

      При нормални индивиди 1 mg/L серумен феритин е еквивалентен на 810 д резервно желязо. Това е и най-специфичният тест за железен дефи­цит. В редки случаи на съпътствуващи патологични състояния като хронични възпаления и тъканна деструк­ция, информативната стойност на този показател намалява. Редица други лаборатории тестове, като еритроцитен протопорфирин, насищане на трансферина, трансферинови рецептори, също се използват самостоятелно или в комбинация за прецизиране железния статус на индивида.

      При нормални условия, храненето е основен начин за доставяне на желязо в организма. Ефективното му усвояване от диетата зависи от вида и разнообразието на храните, които ежедневно се консумират, както и от тяхното съчетаване в отделните хранителни приеми. Оптимална е усвояемостта на желязо от месото, рибата и птиците.

      Тя е два-mpu пъти по интензивна, в сравнение с усвояването на желязото от продукти с расти­телен произход плодове и зеленчуци, както и от допълнително обогатени с желязо продукти. Стимулиращ желязната резорбция ефект оказват и фактори, съдържащи се в самите месни продукти, а също така витамин С. Об­ратно, усвояването му се редуцира под влияние на съставки на чая (танини), фитати съдържащи се в пълнозърнестите продукти, калций в млякото, както и от баластните ве­щества и полифенолите, на които са богати някои зеленчуци.

      Вегетарианската диета е бедна на „високоусвоимо желязо“, но това съвсем не означава, че вегетарианците задължително страдат от железен дефицит и ане­мия. Чрез разумно съчетаване на жедязосъдържащи растителни храни и източници на витамин С (например спанак, коприва и др.), е напълно възможно да се постигне задоволяване на нуждите на организма, независимо че не се консумират животински храни.

      В ранната кърмаческа възраст преди въвеждането на твърди храни, количеството абсорбирано желязо зави­си от общото желязно съдържание на майчината кърма или на адаптираните млека. Известно е, че млякото е беден на желязо хранителен продукт. Кравето мляко, както и майчината кърма, се характеризират с еднакво ниско съдържание на желязо 0.5 мг/литър. В сравнение с това, обикновените необогатени с желязо адаптирани млека, съдържат значително повече желязо (от 1.5 до 4.8 мг/литър), а в специално обогатените то е още по-високо (10.0 12.8 мг/литър).

      Усвояемостта на желязо от различните видове млека е обратно пропорционална на общото количество желязо в продукта. Желязото от кравето мля­ко, както и от необогатените с желя­зо адаптирани млека, се усвоява около 10%, за разлика от това от майчина­та кърма, което се усвоява 50%. Профилактиката на желязо-дефицитна­та анемия в ранната детска възраст е един съществен аргумент в полза на кърменето.

      При здрави новородени, независимо от ниското съдържание на желязо в майчината кърма и в адаптираните млека, рискът от железен дефицит се появява едва след шестия деветия месец от развитието, тъй като же­лезните запаси, натрупани по време на вътреутробния живот, покриват потребностите на кърмачето до четвъртия шестия месец (период през който то се храни почти изцяло с мляко).

      За разлика от доносените, преж­девременно родените с ниско тегло кърмачета, имат още при раждането си ограничени запаси от желязо и нерядко те се раждат с желязо-дефицитна анемия или развиват такава в много ранна възраст. Също така деца­та, хранени оснобно с краве мляко преди навършване на 12 месеца, са по-често анемични. Изключително важно е и своевременното захранване на кърма­чето с подходящи храни зеленчукови и плодови сокове, яйчен жълтък, месни пюрета. Обогатяването на зърнените храни за кърмачета с желязо е важно изискване в профилактиката на желязо-дефицитната анемия.

      Центърът за контрол на заболяванията в Атланта САЩ, препоръчва първичната профилактика на желязодефицитната анемия при новороденото да включва суплементиране с железни препарати на всички бременни жени непосредствено след установяване на бременността, независимо от нивото на хемоглобина в кръвта. Схемата за приемане на железни пре­парати и дозата им е нужно да се консултира със специалист във всеки кон­кретен случай, но е известно, че приемането на допълнителни количества желязо по време на бременност не
      крие какъвто и да било риск за майката и плода.

      Правилното хранене на бременната жена, на кърмачетата и на децата в периоди на интензивен растеж, е един от основните фактори за предотвратяване на изключително сериозния от здравна гледна точка железен де­фицит и на неговото тежко послед­ствие анемията.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Невротрофично стъпало
      СледващаПродължаване
      Нарушения в бъбречната регулация на натрия и водата при чернодробна цироза
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене