Брой 7/2007
Д-р А. Дойчинова, дм
дм педиатър
Безспорно е, че кърменето е идеалното хранене на децата, особено през първото полугодие от живота им. Съставът на кърмата е адекватен на хранителните потребности на кърмачето през целия период на лактацията, денонощието и дори по време на едно кърмене. Тя съдържа над 200 хранителни компонента (протеина, въглехидрати, липиди, витамини, макрои микроелементи). Освен това съдържа съставки с нехранителна стойност уникални биоактивни вещества (специфична и неспецифични антимикробна фактора, цитокини, хормони, растежни модулатори и др). Тези съставки са особено важни с оглед незрелостта на защитните механизма и ензимната система при кърмачетата. Ефектът на уникалните биоактивни фактора в кърмата е разнообразен:
о Антиинфекциозен, противовъзпалителен и/или имуномодулиращ ефект
♦ фактори, есенциални за развитието на нервната система и зрителния анализатор
♦ влияние върху процесите на растеж и разбитие Триглицеридите са основната форма на липидите в кърмата. В тях палмитиновата киселина е естерифицирана на бета-позиция (р-памяитат), за разлика от кравето мляко, където е на алфа-позиция. Наличието на р-падмитат значително повишава абсорбцията на мазнините ; и калция, намалява екскрецията на калций, образуването на неразтворими калциеви сапуни предотвратява се запекът.
В кърмата 15-20% от общите въглехидрати са представени от галакто-олигозахаридите (над 130 разновидности). Те имат доказан пребиотичен ефект спомагат за доминиране на „добрите” бифидои лактобактерии в чревната флора, засилване на имунитета, намаляване риска от стомашночревни инфекции, непоносимост към лактоза и алергия, синтеза на витамини, ензими, подобряване усвояването на минерали и микроелементи, предотвратяват констипацията.
Нуклеотидите са нискомолекулни прекурсори на ДНК и РНК. Доказан е техният ефект върху имунните функции, чревната микрофлора и липидния метаболизъм.
Съставът на съвременните адаптирани млека е усъвършенстван с включването на някои биоактивни компоненти, подобно на кърмата. Така се постига позитивен здравен ефект и при изкуствено хранените кърмачета.
Nutrilon 1, 2 и 3 с пребиотици на NUTRICSA са адаптирани млека, подходящи за кърмачета от деня на раждане до 3-годишна възраст. Те са с добре балансиран състав и включени биоактивни компоненти пребиотични олигозахариди, р-палмитат и мцкдеотиди, които:
о укрепват естествената имунна и антиоксидантна защита и намаляват риска от алергии и инфекции
* спомагат за доминиране на бифидобактериалната чревна флора, както при кърмените деца
о по-бързо възстановяване при дисбактериоза, дори след инфекции и антибиотично лечение
о спомагат развитието на нервната система и зрението о нормализират храносмилането, повлияват констипацията
♦ стимулират синтеза на витамини, ензими и аминокиселини
о осигуряват оптимална костна минерализация
^ предотвратяват развитието на хранително-недоимъчни състояния
Създаването на заместители на майчината кърма премина през ранния етап на наподобяване (адаптиране) на хранителния й състав. През XXS век акцентът се поставя върху включване на биологично-активни компоненти и в адаптираните млека „функционални храни”, които осигуряват правилно хранене и ефективна защита.