Спрей-крем технологията в полза на клиничната дерматология

Спрей-крем технологията в полза на клиничната дерматология
468×60 – top

Брой 6/2019

Д-р Н. Боянова, дерматолог
Дерматологична клиника „ Д-р Боянова” – София

В клиничната дерматологична практика широко приложение намират локални лекарствени средства и дермокозметични продукти, тъй като кожата се счита за важен път за усвояване на медикаменти. Често локално приложени, активните вещества имат и системна резорбция, която може да е търсен терапевтичен ефект или фармакодинамичен показател, с който лекуващият лекар се съобразява. Ефективността на локалната терапия зависи от физикохимичните свойства на лекарството и придържането на пациента към режима на лечение, както и от свойствата на съответния медикамент да се нанася равномерно върху кожната повърхност и същевременно да пенетрира в подлежащите кожни слоеве. Някои конвенционални дерматологични субстанции за локално приложение имат определени ограничения като трудно нанасяне върху кожата, риск от мацерация, запушвайки порите, зацапване и др., които намаляват комплайънса на пациента (1).

Терминът „комплайънс” дефинира способността на пациента да се придържа към назначеното лечение. В дерматологията комплайънсът определя терапевтичния успех, тъй като обикновено 30% от неуспешните лечения в дерматологията се дължат на това, че пациентите не прилагат терапията. Много проучвания върху локалната терапия разглеждат и въпроса за придържане към лечението, особено когато то е продължително (2). Анализирайки причините за непридържане към локалното лечение, на преден план се открояват фактори като неприятна текстура на прилагания медикамент, неудобно приложение, ниска ефективност и др. В отговор на тези анализи в порфолиото на прилагани продукти за локално лечение в дерматологичната практика се открояват иновативни продукти в спрей-крем технология.

Спрей-крем технологията е иновативна, защото чрез нея кремът се трансформира в спрей, чрез който се премахват недостатъците на „по-тежки” кремове и унгвенти. По този начин се запазват предимствата на крем-формата. Спрей-крем технологията лесно се нанася на тънък слой, не съдържа консерванти, алергени и ароматизатори, не запушва порите и кожата „диша” и тя не я изсушава. Благодарение на високия си антисептичен профил, предпазва от контаминация и реконтаминация. Спрей-крем технологията се радва на висок комплайънс отстрана на пациентите, тъй като е удобна форма за нанасяне само с една ръка, като дори не е необходимо докосване на лекувания кожен участък с пръсти. Не на последно място е съществено да се отбележи и благоприятен фармакоикономически профил, тъй като спреят осигурява точно дозиране – 0,2 мл при всяко пръскане. При приложение се получава равномерен тънък слой.

При сравнение 100 мл спрей-крем се равнява на 200 мл крем. Дерматокозметични продукти в спрей-крем технология са GinGira Alba, GinGira Alba Bebe, GinGira Activ, GinGira Zinc Pyrithione и GinGira Medicasol. Основен продукт за линия GinGira е GinGira Alba. Той съдържа ZnO (цинков оксид) 10%, хидратантни и емолиенти. Цинковият оксид е основно лечебно средство в дерматологията. Специфичното при него е, че е с максимална ефективност при концентрации 10-25%, а в тези случаи ZnO става труден за нанасяне, тъй като е неразтворим и лесно се сгъстява. Благодарение на уникалната спрей-крем технология се постига по-добра разтворимост на цинковия оксид, който, хомогенизиран с хидратанти и емолиенти, добива форма на приятна млечна емулсия. Това разширява клиничното приложение на продукта, повишава комплайънса на пациентите и терапевтичния успех. GinGira Alba Spray създава невидим филм върху кожата и я предпазва от инфекции и алергени. Освен антибактериално, GinGira Alba притежава мощно противовъзпалително, противосърбежно, фотопротективно и епителизиращо действие.

Действието и ефективността на GinGira Alba Spray са доказани научно. Съществуват данни, които демонстрират, че локалният цинков оксид е ефективен и безопасен при подсичане на бебета. Значимо подобрение настъпва от 12 до 24 ч. от лечението (p<0.05) (3). Локалното приложение на цинков оксид помага при зарастване на рани - чрез ограничаване на некрозата, предотвратяване на инфектирането, стимулиране на епителизацията и локалната имунна защита, а също и чрез регулиране метаболизма на колагена (4). В други проучвания се подчертава, че локалното приложение на цинковия оксид оказва антиоксидантна фотопротекция на кожата (5). В допълнение към фотопротективните свойства на цинковия оксид е и сравнителното проучване спрямо титаниевия диоксид. Анализът показва, че цинковият оксид оказва по-добра фотопротекция в сравнение с титаниевия диоксид (6). Широкото приложение на ZnO (GinGira Alba Spray), високата ефективност и безопасност дават и нови клинични хоризонти. Установено е, че локалната терапия на брадавици с цинков оксид е ефикасна, безболезненa и безопасна (7). В практиката GinGira Alba Spray e подходящ за лечение и профилактика на подсичане, сърбеж от всякакъв произход, като фотозащита, за успокояване на кожата след изгаряне – слънчево и др., повърхностни наранявания, декубитус, акне и розацея. GinGira Alba Spray се дозира от 3 до 6 пъти дневно. Флаконът се разклаща преди употреба за максимална хомогенизация на активните вещества. Засегнатият кожен участък се пръска директно, и ако не е необходимо, може да не се докосва с пръсти. Ако засегнатият участък е на лицето, GinGira Alba Spray се пръска върху дланта и внимателно се нанася, като се внимава да не се засегне корнеята на окото. Спрей-крем технологията повишава терапевтичния успех в дерматологичната практика. GinGira Alba Spray като представител на тази технология може да се приеме като базов за клиничната практика и да се прилага както самостоятелно, така и в комплексното лечение на различни дерматологични заболявания, заедно с други медикаменти. Библиография 1) Kashmira Kathe, Harsha Kathpalia. Film forming systems for topical and transdermal drug delivery: Аsian journal of pharmaceutical sciences (2017) 2) Alinia N et al. Long-term adherence to topical psoriasis treatment can be abysmal: a 1-year randomized intervention study using objective electronic adherence monitoring.: Br J Dermatol 2017: 176: 759-64 3) Qing Li: Clinical Trial Gov. Identifier: NCT00219466; USA; 2008 4) Landsdown AB et al: Wound Repair Regen. 2007; 15(1): 2-16 5) Rostan EF et al: International Journal of Dermatology. 41(9): 606-611, 2002 6) Pinnell SR et al: Dermatologic Surgery. 26(4); 309-314; 2001 7) Khattar JA et al: International Journal of Dermatology. 46(4): 427-430, 2007

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom